Thursday, 3 January 2013

Relax modus: aan

How beautiful it is to do nothing, and then to rest afterward. ~Spanish Proverb

Nog een paar dagen en dan is mijn vakantie afgelopen. Daar denk ik nog maar even niet aan.
Ik ben in Relax modus. Ik doe waar ik zin in heb, beetje lezen, beetje achter de laptop (inderdaad maar een beetje vanwege mijn pijnlijke schouder) en beetje tv kijken. Dat tv kijken bestaat bij mij vooral uit mijn favoriete series of soort series kijken. Een aantal maanden geleden kocht ik de dvd box Sci-Fi serie Star Trek Voyager. Af en toe als ik tijd en zin heb dan kijk ik er een dvd van. Zo ben ik al bijna aan het eind van de box. Jammer! Maar niet getreurd! Vandaag, beter nog, deze ochtend zo zag ik net online (wat is dát toch makkelijk tegenwoordig) wordt er een nieuwe dvd box bezorgt. En wel 1 van mijn favorieten: Star Trek Next Generation! Captain Jean Luc Picard is mijn grote favoriet! Ik geniet al bij het idee dat ik nog lang niet uitgekeken ben. Ook niet straks als ik weer ga werken, kan ik gewoon na mijn werk, op een regenachtige middag heerlijk wegdromen in een science fiction wereld. Ik geniet ervan!En waarom zouden we dat niet wat vaker doen? Doen waar we zin in hebben? Genieten van het leven. We razen maar door, we 'moeten' van alles. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn 68 jarige moeder, die dus eigenlijk helemaal niet meer iets perse moet. Die moet van zichzelf nog heel veel. Als ik een dagje naar haar toe zou willen, of alleen maar op de koffie wil, dan moet ze eerst op haar kalender kijken of het wel kan, want ze moet dit en moet dat. Mens, zeg ik dan, je moet helemaal niks! Maar zij wel. Nu mijn oma er niet meer is, moet ze iets minder, maar het naar mijn oma 'moeten' heeft ze allang weer vervangen door wat anders.

Zo ook een mevrouw waar ik werk. Zij is 90 en zij vindt ook dat zij van alles moet. Als het zo'n weer is als vandaag (hier miezert het) dan kan ze helemaal down zijn en mopperen dat het weer zo somber is. Welnee, het weer is niet somber, zij is somber omdat het buiten grijs is. Hoe somberder zij is, hoe erger het weer wordt, in haar ogen. Dan zeg ik: het is heerlijk weer om lekker op de bank te gaan zitten met een goed boek vanmiddag. O nee, hoe haal ik het in mijn hoofd! Maar dát kan niet! Op mijn 'waarom dan niet' zegt ze: 'Maar ik moet nog zoveel'. Wat ze dan moet? De aanrecht 5x per dag schoonmaken omdat haar man knoeit, of elke dag stoffen. Terwijl ze 3x per week een hulp heeft. Dan ben je bijna 91 en dan moet je nog steeds zoveel. Vreselijk! Jammer genoeg krijg je dat er bij mensen van mijn moeders generatie en van die mevrouw haar generatie dat er niet meer uit.
Reden te over om zelf vooral van het leven te genieten. Ik kijk graag naar buiten naar de vogels in mijn tuin als ik met mijn boek op de bank zit. Ik hou van dit weer, beetje somber vinden sommigen, maar ik hou er van. En wat je ook doet, of je nu veel of weinig relaxt, je doet het toch nooit goed in de ogen van een ander. Mijn moeder vindt dat ik veel te weinig doe in mijn huishouden. Gelukkig voor mij is het juist dat, mijn huishouden. En mag ik ook zelf bepalen wat ik wanneer doe. Geen stress voor mij, en vooral geen moeten!
Vroeger zei mijn moeder ooit: 'Moeten is dwang en huilen is kindergezang'. Laat ik vooral dát nu in mijn oren geknoopt hebben! Iedereen moet mag vooral doen wat ze zelf het beste vinden. En als ik vind dat ik het beste vaar bij regelmatig in de relax stand, dan doe ik dat. Lekker pûh!

© KH


4 comments:

Anonymous said...

heeerlijk om te lezen Kati!

Kati H said...

Dank je Novelle! :)

A van de Aa said...

Geniet nog van je vrije dagen.
Sommige mensen zijn er nog doordat ze (van zichzelf) nog van alles en nog wat moeten, als ze dat niet meer moeten dan zijn ze er meestal daarna er ook niet meer.

Siënna said...

Leuk geschreven, Kati en zo herkenbaar. Ik denk dat wij wat vaker in de relax modus gaan omdat onze moeders altijd maar bezig waren. Let wel: ik ben geen hele generatie jonger dan jouw moeder maar zit meer in de 'nieuwere' generatie die een bepaalde ommezwaai maakte in de 60-er jaren.