Thursday, 19 January 2012

Home is where the heart is

Een Challenge van Daan en mij over heimwee dit keer.


Home is where the heart is


If Home is where the heart is 
Then may your Home be blessed 
A shelter from the storms of Life 
A place of rest, 
And when each day is over 
And toil put in its place 
Your Home's dear warmth 
Will bring its smile 
To light the saddest face.



© John McLeod

Heimwee. Sinds ik voor het eerst in Schotland ben geweest in 1992 heb ik er last van. Heimwee naar dat land met die groene heuvels, dat mooie taaltje met die rollende r en die vreselijk aardige mensen! Nergens heb ik me zo thuis gevoeld als daar. Het gekke is ook dat ik er de weg weet. Feilloos. Of ik er eerder geweest was, zelfs die eerste keer. In Edinburgh had ik geen kaart nodig om van A naar B te komen. En op bepaalde plekken in the Highlands kreeg ik een gevoel van thuiskomen. Ik was daar eerder geweest.
In een vorig leven? 

Sindsdien ben ik zo'n 6 keer teruggeweest. Ook naar Engeland maar vooral Schotland trekt me. De muziek, het landschap, de mensen. Ik hoor daar voor mijn gevoel. De manier van doen daar, de gewoonten, de mensen. Hoe noordelijker je komt in Europa (in Zweden ook overigens) hoe vriendelijker de mensen zijn heb ik gemerkt. De humor, zo niet te evenaren met onze 'Hollandse humor'. Ik kan daar mezelf zijn, niet alles heeft uitleg nodig.  
Ik wil er wonen. Dat staat voor mij vast. Maar wát moet ik doen om dat te verwezenlijken? Hoe doe ik dat? Hoe droom ik mijn droom, of beter, hoe laat ik mijn droom uitkomen? 

Ooit kwam ik op internet deze foto tegen, in Pitlochry aan een loch. Mijn absolute droomplek: 


2 miljoen kost dit huis, of zoiets. Met grond eromheen, dat dan weer wel, heel privé, dat dan ook wel weer én aan het loch. Een droom om dan vee te hebben, schapen, varkens vooral! Highland cows. Geiten, kippen. Ik wil het allemaal, 1 of 2 vakantie cottages om te verhuren. Mijn absolute droom is een serre om in te schrijven, met loch uitzicht, aan mijn nog uit te brengen boeken!  


Het hebben en verzorgen van het vee erbij, geitenkaas leren maken en verkopen, vakantiehuizen verhuren en daar dan van kunnen leven. Op mijn droomplek. Nu nog weten hoe ik dat kan realiseren. Ik heb werkelijk geen flauw idee. Die zak met goud heb ik niet, komt er niet, en de heimwee is soms ondraaglijk. Vooral als ik van die geweldige YouTube filmpjes bekijk over Schotland. Zelfs een vakantie zit er dit jaar niet in omdat ons eigen huis nodig wat onderhanden genomen moet worden. Soms heb ik zo'n heimwee dat het zeer doet, van binnen. 


Maar laten we wel wezen, als je dit ziet, snap je wel waarom toch? 





En alleen mensen die dat ook hebben snappen wat ik bedoel. 
Daan bijvoorbeeld die heimwee naar Engeland heeft. 
Misschien weet zij een oplossing, maar ik weet, vooralsnog, niet hoe ik mijn droom kan laten uitkomen. Misschien zie ik ooit nog het licht, tot die tijd zal ik het hiermee moeten doen. Met de tranen over mijn wangen, dat dan weer wel... 

© KH


4 comments:

Christiaan Hupkes said...

Ik ga met je mee...

klaproos said...

gooi je wens het universum in kati,
en dat zal niet anders kunnen doen dan je wens laten uitkomen:-)

Kati said...

Chris jij moet gewoon mee! ;)

Klaproos, like the way you think girl! :)

Daan (Dan) said...

denk dat klaproos wel gelijk heeft, zou anders ook niet weten hoe je te werk zou moeten...
geloof niet dat Chris het leuk zou vinden als je een Schot aan de haak zou slaan... :-/
(en ik had als een engelsman maar die moest en zou hierheen... gloeiende gloeiende...)