Wednesday 10 October 2018

Wednesday Wisdom; Pietendiscussie

Sint Nicolaas en zijn knecht, volledig gelijkwaardig weergegeven in het boekje van Jan Schenkman. Sint Nicolaas stopt zelf de zak met cadeautjes in de schoorsteen, terwijl zijn knecht te paard vanaf een ander dak toekijkt. Bron: Sint Nicolaas en zijn Knecht van Jan Schenkman, 1950

Het is weer zover; het is nog maar nét oktober, het Sint snoepgoed ligt al van voor de zomer in de winkels en de Pietendiscussie is weer in volle gang. Geen mens die kijkt naar de oorsprong van het Sinterklaas-verhaal maar allemaal vol in de aanval, voor-en tegenstanders. Er lijkt geen discussie mogelijk ook al heet het een Pieten'discussie'.
Dat Piet nooit bestaan heeft lijkt niemand te weten, dat ene Jan Schenkman hem verzonnen heeft ook niet. Dat hij ze als gelijkwaardig duo te paard bedacht heeft en dat Sint zelf de karweitjes deed, zoals pakjes bezorgen, ook al niet. Dat er vele volksverhalen bestaan over Sint Nicolaas en eventuele helpers al helemaal niet. Dat in Duitsland bijvoorbeeld er duiveltjes helpers zijn van de Goedheiligman, wie boeit dat? Nee, we gaan allemaal vol in de aanval want het is rascisme!

Toegegeven, dit eens zo tolerante land of wat we dachten tolerant te zijn, kan wel wat verbeteringen gebruiken qua racistisch mensen/opmerkingen/beledigingen. Het is werkelijk niet meer van deze tijd dat we nu nog niet beseffen dat we met zijn allen op deze aardkloot zijn en het met zijn allen moeten zien te rooien! Maar dat is weer van een heel ander kaliber vrees ik.
Ik heb onderhand mijn buik vol van heel Sinterklaas en zijn pieten. Geef  mijn portie maar aan Fikkie en ik doe het voortaan wel met de kerstman, of gaan we dan gezeur krijgen over onderdrukking van elfjes en dwergen? 

© KH

No comments: