Friday, 6 September 2013

Kunst op Vrijdag: Hotel Spaander

Van de week ben ik een dag met mijn zus naar Volendam geweest en zijn we onder andere in Hotel Spaander geweest waar het vol hangt met schilderijen. Ik was eens benieuwd naar de geschiedenis ervan en ben eens gaan zoeken. Onderstaande heb ik hier gevonden en is aangevuld met eigen gemaakte foto's en foto's van die site.

Toen Leendert Spaander en Aaltje Kout in 1876 trouwden, lieten ze hun Duitse vriend Carl Windels gelijk een schilderij met de tekst ‘Artist Kom Binne’ maken. Hiermee nodigden zij de vele in Volendam werkende schilders uit om elkaar te ontmoeten en te werken in hun eigen woonhuis. Vanwege zijn talenkennis kwam Leendert al vroeg in contact met de vooral buitenlandse schilders. Zij hadden in hun zoektocht naar traditionele onderwerpen Volendam al eerder ontdekt en waren in feite de eerste toeristen in het dorp. Het huis werd al gauw te klein en in 1881 kochten Leendert en Aaltje een cafeetje aan de dijk, met de serieuze bedoeling om er een ontmoetingsplaats van te maken voor kunstenaars uit de hele wereld: een plek waar ze met elkaar konden werken en elkaar konden inspireren. Kortom, zij wilden er een kunstenaarskolonie van maken zoals die overal in de wereld ontstonden in die tijd.Aaltje ontwikkelde zich tot een perfecte gastvrouw; zij zorgde voor een uitstekende sfeer, waarin de schilders op een ontspannen, vaak zeer vrolijke manier met elkaar konden omgaan. Leendert richtte zich meer op de PR. Hij nodigde onder andere studenten van binnen- en buitenlandse kunstacademies uit om naar Volendam en natuurlijk Hotel Spaander te komen, hij bouwde ateliers achter het hotel en hij bemiddelde bij het zoeken naar modellen. Dit concept sloeg aan. Schilders van vele nationaliteiten bevolkten al snel het hotel. Ieder bracht eigen technieken, specialiteiten en werkwijzen mee. In het hotel vond daarom een geweldige uitwisseling van ideeën plaats, waar de schilderijen aan de wanden nu nog van getuigen. In de ateliers werden veel schilderijen gemaakt van het dorp en zijn bewoners, maar ook voor en van de familie Spaander. Er werden zeven dochters geboren, die zich ontwikkelden tot mooie, elegante jongedames. Dat is de schilders niet ontgaan! In het hotel vindt men tekeningen en portretten die aan een van de dochters zijn opgedragen.

Leendert hing alles aan de wand: De werkjes die hij kreeg uit dankbaarheid en de schilderijen van armlastige artiesten die daarmee hun hotelrekening betaalden. Op deze manier ontstond een indrukwekkende verzameling schilderijen, die nog steeds verder wordt uitgebreid door de huidige eigenaars van het hotel (sinds 1963): de Volendamse familie Schilder (bijgenaamd Madoet).
Hierdoor kunt u tot op de dag van vandaag in Hotel Spaander een zeer unieke schilderijencollectie bewonderen, alwaar de inspirerende, vrolijke sfeer uit de ‘kunstschilderperiode’ nog voelbaar aanwezig is.

 

Sinds 2006 is een oude traditie in ere hersteld. In het voorjaar verblijven een aantal ‘plein air’ schilders van verschillende nationaliteiten een week lang op uitnodiging in Hotel Spaander. Zij maken schilderijen in Volendam, het hotel en van elkaar. Tot nu toe hebben het hedendaagse Volendam, het oude Spaander en het contact met elkaar de schilders geïnspireerd tot het maken van prachtige nieuwe werken. Traditiegetrouw betalen zij hun verblijf met een schilderij. Op deze manier is een collectie moderne kunst ontstaan, die ook zeer de moeite van het bekijken waard is.
 


http://www.zuiderzeemuseum.nl/ul/cms/press/images/101/orig/177.jpg

http://www.oneindignoordholland.nl/data/items/media/images/originals/cf1745c4c7a59589765b553e74c6d6218930008b.jpg

© KH

2 comments:

Pradeepa said...

Lovely place and nice photos!

Kati H said...

Thank you for stopping by on my blog, Pradeepa. :)