Tuesday, 9 October 2012

Stilte

An inability to stay quiet is one of the most conspicuous failings of mankind. ~Walter Bagehot
 

Rust en stilte. Soms denk ik weleens dat ik nu echt oud aan het worden ben, of is het wijzer?
Vandaag las ik een artikel in de laatste nieuwe Happinez over de technologie en wijsheid. Het zette me aan het denken. We zitten met zijn allen steeds vaker en langer op de sociale media en we mailen wat af.
'Heb je mijn mail dan niet gekregen?' Hoe vaak hoor je die vraag niet? Gek genoeg moet je kennelijk ieder dag je mail checken en dan ook nog liefst een paar keer per dag! Stel je voor dat je iets mist!

Afgelopen weekend betrapte ik mezelf er ook weer op. 's Morgens zei ik het nog tegen Lief: 'Niet weer heel de dag achter dat ding hoor!' En voor we het door hadden was het alweer 4 uur in de middag! Weg weekend! Gelukkig hadden we 's morgens heel vroeg al een lange boswandeling gemaakt maar toch! Het is en blijft zonde van je tijd, ergens. Natuurlijk doe je (soms) wel leuke en nuttige dingen op dat 'rotding', en ik zeker zou niet zonder (meer) kunnen. Of toch? Ik moet ergens wel. Had ik eerst aan mijn rechterschouder een frozen sholder nu is de linker aan de beurt en moet ik internetminderen. Niet alleen omdat er meer is in de wereld dan social media maar ook omdat ik wel weer eens wat anders wil doen dan alleen maar achter mijn laptop zitten. Kunnen we dat nog? Zijn we met zijn allen niet gewoon verslaafden van onze tijd geworden? En vergroeid met onze laptops, smartphones en Ipads?

Stap 1 heb ik al gemaakt: Dé tip van Geertje Couwenbergh die het artikel voor Happinez schreef was: Zorg voor e-mailhygiëne. E-mail ooit bedacht om tijd te besparen, is inmiddels zelf een uit de hand gelopen tijdvreter. Dus voorkom als het ook maar enigszins kan, het checken van je mail aan het begin en eind van de dag. Beperk je mail verkeer tot enkele momenten per week. Ze gaf een voorbeeld van een automatisch antwoord dat ze ooit zelf instelde en dat heb ik, enigszins aangepast, een half uur geleden ook op mijn mail gezet. Niet meer uren achtereen achter die pc zitten.Maar hoe zit het nu met mijn blog en de blogs die ik volg en graag wil lezen? En de social media? Wat heeft ze daar voor een tips voor? In ieder geval je tweets beperken. Wie zit er te wachten op onnozele Tweets? Wat interesseert het wat je vanmorgen gegeten hebt, gaat eten of wat je op dit moment aan het doen bent?
Volg maximaal een handvol blogs, zo zegt Geertje. Oei, een handvol. Doe aan Slow Media. Waar ze mee bedoelt: Schrijf je ook uit voor al die nieuwsbrieven. Tja, daar zegt ze me wat! Wat ooit interessant leek, gooi ik nu ongelezen weg. Zorg voor een netwerk dat echt iets te melden heeft en schroom niet om producenten van niksigheid te ontvrienden. Há! Kijk now we're talking!

Over de smartphone zegt Geertje: Zet je zogenaamde push-instellingen uit. Bepaal zelf wanneer je nieuwe informatie ophaalt, laat niet je apparaten dat voor je bepalen! Nuttige informatie die ik meteen aan Lief heb laten lezen.

En het allerbelangrijkste: Nooit, maar dan ook nooit in gezelschap je inbox of Facebook checken!

Dus als ik minder online ben, hahaha, ik moet er zelf alvast hartelijk om lachen, áls het me dus lukt bedoel ik, dan komt dat omdat ik aan het internetminderen ben. Of een dappere poging daartoe doe in ieder geval.
*zit op haar handen op haar stoel zich te verbijten en is helemaal niet verslaafd, hoe kom je daarbij*

Sterkte als je het ook gaat proberen!

© KH

Bron: Happinez nummer 6 over Stilte

6 comments:

klaproos said...

tja kati,
soms is het zo dat je ongemerkt wel heel lang achter de pc zit,
ik denk dat jij je stukken ook niet zo 1,2,3 schrijft of wel ....
ik doe het graag en het is geen verslaving dan is het oké toch:-)

Spullen van Vroeger said...

Haha,

snap je me nou, sis??
Ik doe al heel lang aan internetminderen! Eigenlijk heb ik nooit gemeerderd. Dus nou niet meer mopperen als ik niet meteen mijn mail lees he? ☺ Alhoewel ik nu in op Pinterest en Blogspot zit ineens ook wel verdacht lang op m'n laptopje zit. Hmm, zal maar eens uitloggen.
♥ Mo

Kati H said...

Klaproos, ik vond ook niet dat ik verslaafd was hoor! :D Maar ben t stiekem toch echt wel!

Sis, Pinterest tja, dat is bij mij bij vlagen. Kan er uren ineens mee bezig zijn, om vervolgens er weken niet naar te kijken, maar bloggen.. .o man! :D

A van de Aa said...
This comment has been removed by the author.
A van de Aa said...

Succes met minderen ;-) het is net als met dieëten.
Up en downs.
Het is een probleem als jezelf het als een probleem ervaart.
En ENKEL als je iets anders wilt doen, moet je dat doen en niet achter de comp zitten.
De wereld stopt niet en de wereld nadien nog aanwezig.


OT
De stukjes op mijn blog zijn van de afgelopen dertig verzameld, en komen nu mondjesmaat op het net.
Dus ik ben niet altijd nu pessimistisch, eerder realistich.

Kati H said...

A, in diëten ben ik evenmin goed, dus zal dit ook wel tot falen gedoemd zijn, hihihi. En ja als ik er zelf een probleem mee heb, ik niet maar mijn lijf wel! Die protesteert! Dus vandaar, ik moet echt daaraan denken, dus.

Dank voor je uitleg.