Saturday, 11 February 2012

Valentijnsdag

http://www.pressies4princesses.co.uk/img/content/gifts-solved/heart-her-hands.jpg


Valentijnsdag

Oftewel de mythe van de prins en het hangbuikzwijn.

Dinsdag is het weer Valentijnsdag. En hoeveel vrouwen onder ons zijn de stad weer in geweest om een aardigheidje (of meer) voor hun geliefde te kopen? Geef maar toe.
En dames, is het niet zo dat we ieder jaar weer hopen op een presentje of aardigheidje terug van onze mannen?
Daar staat de vrouw dan, naast haar man, hangbuik, afstandsbediening in de hand met een beetje pech als hij opstaat nog een bouwvakkersdecolleté ook!. 

‘Kijk eens lieverd, wat ik voor je heb?' zegt ze terwijl ze hem het cadeautje overhandigt. Hij kijkt verstoord op van zijn televisieprogramma. Grist het uit haar handen en bromt: ‘Waar is dit nu weer voor?’ 
‘ Het is Valentijnsdag, liefje’, zegt ze met een glimlach in de hoop dat hij doet alsof. ‘Hm, commerciële nonsens’, moppert hij terwijl hij onderuitgezakt in zijn luie stoel verder zapt. De vrouw druipt teleurgesteld af naar de keuken waar ze dapper zegt: ‘Koffie lieverd?' 

Weer een teleurstelling, ze had het kunnen weten. De hele stad heeft ze afgezocht op zoek naar iets waar ze hem, dacht ze, blij mee zou kunnen maken. Niet te duur, want daar heeft hij een hekel aan, maar wel iets
wat met Valentijnsdag te maken heeft, natuurlijk. En was het voorgaande jaren ook al niet zo dat hij er niet eens aan gedacht had? 
Maar laten wij 'vrouwen onder elkaar' eens heel eerlijk tegen elkaar zijn. Onze mannen kunnen het toch niet gauw goed doen toch? Kopen ze wel wat zeggen we: 'En we zouden niks doen!' Kopen ze niks dan is het huis te klein! Waar of niet! 


http://2.bp.blogspot.com/_LLGcqMC_AyY/SZWc2Vo1vFI/AAAAAAAAAK4/0AZgolhrRgQ/s320/valentines_day.jpg


Wat is nu eigenlijk precies Valentijnsdag en welke onverlaat is er mee begonnen?
Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Een meisje moet een brief schrijven aan de jongen, en de jongen een roos geven aan het meisje.
Een roos… let wel een roos! Dus de ‘opgeklopte commerciële nonsens’ waar komt die dan vandaan?
Nou uiteraard uit de Verenigde Staten van Amerika:
In de Verenigde Staten is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met het verleggen van de nadruk van anonieme liefde naar liefde. Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 90, een
groot commercieel succes geworden: cadeauwinkels, boekwinkels en bloemenwinkels profiteren hiervan.
Vrouwen zoeken hun hele leven naar die prins op het witte paard. We kijken naar romantische films en zien romantische (knappe) mannen hun geliefden veroveren met schijnbaar weinig moeite en veel plezier.

Maar de waarheid is, dat de ‘moderne prins’ geen wit paard heeft maar Volvo rijdt met stoelverwarming. 
Zijn sixpack al jaren geleden verruild heeft voor een beertender en nu dus als een hangbuikzwijn in diezelfde Volvo hangt!
Het liefst hangt hij thuis op zijn luie stoel met de afstandsbediening in zijn knuist geklemd en Valentijnsdag? Dat is commerciële nonsens.
Feitelijk heeft hij daar een punt, maar dames, willen wij niet allemaal minstens 1 dag in het jaar weten dat we geliefd zijn, al is dat op een commercieel onzinnige dag?

Waar is George Clooney als je ‘m nodig hebt….

Happy Valentine’s day!

©  KH

No comments: