Monday, 19 December 2011

Inner Voice

Don't let the voice of other people's opinion drown your inner voice. 
~ Steve Jobs

 

Mijn innerlijke stem. Hij (of zou het een zij zijn in mijn geval? ) roert zich regelmatig. Luister ik daar dan ook echt naar? Of doe ik maar wat? Je zou het wel zeggen en ik denk dat mijn innerlijke stem (waarom vind ik nou 'Inner Voice' beter klinken?) het daar roerend mee eens zal zijn. 


Ik neem er gewoon niet de tijd voor. Niet de tijd om te mediteren> Ik zit te veel en te lang achter die stomme pc. Te schrijven, te lezen wat anderen schrijven, of wat men zoal achter een pc doet. Of ik ben met andere dingen bezig maar waar ik me mee bezig zou moeten houden, namelijk met het werken aan mezelf, dat lukt niet genoeg. Ik doe het wel, maar niet genoeg, naar mijn smaak of zin. Het mediteren leert je dan toch om naar die innerlijke stem te luisteren of beter daarnaar te luisteren. In ieder geval zou ik rustiger worden of beter met dingen kunnen omgaan, zoals bijvoorbeeld een dwarse puber. Mijn innerlijke stem zou mij daar wel in kunnen adviseren: 'zeg nou niks, laat hem nou, hij moet het zelf doen!' En ja, dat weet ik ook wel maar tóch, toch is er elke ochtend weer heibel omdat diezelfde dwarse puber in zijn bed ligt te ronken en hij eigenlijk op moet staan om zijn trein te halen. Gillend gek word ik daarvan. 


Innerlijke stemmen adviseren in bepaalde situaties. Zo heb ik die van mij meermalen horen zeggen: 'Bij twijfel niet doen'. Meer dan eens heb ik die stem genegeerd. Al moet ik zeggen dat ik hem toen niet als mijn innerlijke stem herkende. Nu wel, de laatste tijd wel. Ik herken hem nu vaker en eerder. Als ik nu ergens ver weg iets hoor of denk te horen, bedenk ik achteraf dat het wel eens die innerlijke stem geweest zou kunnen zijn. Je bewust worden van het bestaan van die innerlijke stem is de volgende stap. ('Eindelijk erkenning', roept de Innerlijke Stem) 
Maar hoe vaak gebeurd het niet dat de mening van anderen je beïnvloedt? Dat je denkt het ene te moeten doen en de mening van anderen je doet twijfelen of je mening veranderd? Daarom is het van belang dat je beter leert luisteren naar jezelf, je innerlijke stem. Dat je hem beter herkent, dat jij weet wat je wilt en wat goed voor jou is! Je kunt luisteren naar een ander zijn mening maar dat je je niets aantrekt van of laat beïnvloeden door die mening van anderen, no matter what! 

Maar goed, dat is dus mijn mening, en daar hoef jij als lezer met jouw innerlijke stem je niks van aan te trekken als je dat niet wilt! wink

© KH

3 comments:

Daan (Dan) said...

mooi stukkie...

we hebben inderdaad afgeleerd om naar die stem te luisteren, omdat we meer waarde zijn gaan hechten aan wat andere van ons willen, of hun waardering zo hard nodig denken te hebben..... {en dat begint al heeel jong, bij papa en mama thuis...)
Maar ook dat is af te leren - eerst al weten welke stem van jou is en welke van de ander, dat is al een kluif op zichzelf...

Maarre: goei bezig...

Kati said...

Thanks Daan, I'm getting there, Denk ik... ;-)

Christiaan said...

Je bent op de goede weg bezig!