Tuesday, 29 November 2011

Omgaan met negatieve mensen

"The heaviest thing I can carry is a grudge."
~UnknownZe is lief hoor. Net als die mevrouw waar ik werk, ook lief. Of die ene vriendin. Allemaal lieve mensen die het denken goed te bedoelen. Alleen, dat 'goed' bedoelen, zit in hun eigen hoofd. Alles wat ze zeggen, de manier waarop ze het zeggen. Alles is even negatief. Niks komt normaal of positief hun mond uit. Je luistert, je knikt, of je houdt de hoorn van de telefoon af en toe even van je af en je zucht een keer extra. En na zo'n gesprek, ben je kapot! Alsof je de marathon van New York gelopen hebt en je rent niet eens!
Ze zuigen energie! Negatieve mensen. En als je er wat van durft te zeggen, zeggen ze: 'Maar ik bedoel het zo goed!' En, 'ik ben helemaal niet negatief, dat maak jij ervan!'
Energie zuigende vampiers, dat zijn het ook wel. Leuk? Nee helemaal niet. Dood-en doodvermoeiend dat wel.

Hoe ga je om met al die negativiteit? Hoe wapen je jezelf daartegen? Ik probeer het te negeren. Maar dat valt niet mee. Of datgene wat ze zeggen naar het positieve te draaien maar vaker draait zo iemand het weer naar het negatieve. Wat zou je het beste kunnen doen?

- Aard jezelf. Stel jezelf voor dat jezelf heel stevig in de grond staat naast iemand die bijvoorbeeld drijfzand is. Denk aan je eigen energie en laat je energie en jezelf niet mee zuigen door de negatieve persoon oftewel de energie zuigende vampier.

- Bescherm jezelf. Probeer een soort van schild om je eigen energie te krijgen waardoor het moeilijker wordt voor de negatieve personen om daardoorheen te dringen. Ze moeten eerst ergens doorheen. Jij hebt je bescherming omhoog. Je moet je beschermen tegen de negativiteit. Het klinkt misschien zweverig, maar het is mogelijk. Alleen zodra een negatief iemand begint met zijn/haar negativiteit te spuien, vergeet je eerst je eigen beschermingen op te werpen. En ben je veel te kwetsbaar.

- Probeer met meerdere mensen en niet 1 op 1 bij een negatieve persoon te zijn. Als je alleen bij een negatieve persoon bent, is al zijn aandacht op jou gericht. Met meerdere personen krijg je niet de volle laag. Andere mensen hebben ook weer andere manieren om met een negatief persoon om te gaan en daar kun jij weer van leren.

- Is de negativiteit een schreeuw om hulp? Kijk eens verder, of vraag (voorzichtig) verder. Misschien kun je helpen.

- Praat alleen over lichte onderwerpen. Ikzelf merk het bij een mevrouw die ik ken. Zodra het over politiek gaat of over de maatschappij, is het een en al negativiteit. Vroeger was alles beter en hoorde je 'dit' soort dingen toch nooit enzovoort. Beter maar moeilijkere onderwerpen vermijden dus.

- Als bovenstaande oplossingen niet werken, is er altijd nog de mogelijkheid om het contact te verminderen. Moeilijker als het om een familielid gaat natuurlijk maar beperk het contact dan zoveel mogelijk.

“I just do not hang around anybody that I don't want to be with. Period. For me, that's been a blessing, and I can stay positive. I hang around people who are happy, who are growing, who want to learn, who don't mind saying sorry or thank you… and [are] having a fun time.” -John Assaraf

- When all else fails: Je kunt ze nog altijd uit je leven 'knippen'.Dat lijkt wel heel drastisch maar het is nu eenmaal zo dat een energie zuigend iemand je weerhoudt van je positieve zelf zijn, want ze zuigen je leeg, brengen negativiteit met zich mee en maken jou ook negatief.

Zijn er energie zuigende vampiers in jouw leven? Wie zijn ze? Wat zou je er tegen willen doen? Of hoe zou jij met ze om gaan?

Ik vraag me wel eens af waarom negatieve mensen zo negatief zijn? Ooit heb ik gelezen dat hun zelfbeeld laag is en dat ze daarom maar op anderen letten, op anderen commentaar hebben, om zichzelf beter te moeten voelen. Dat kan natuurlijk, ook daartegen zou je je moeten wapenen dus. Laat een andere (negatief iemand) niet toe dat ze jouw leven naar beneden halen alleen om zichzelf beter te voelen! Dat is mij nu al een aantal keer overkomen en iedere keer weer liet ik ze toe mij op hun negatieve niveau te trekken. Niet meer doen dus! Het is niet alleen dodelijk vermoeiend maar ook nog eens heel naar!

Ik weet wie 'mijn' energie zuigende vampiers zijn en ik weet hoe ik voortaan met ze om wil gaan. Het zal lastig worden, vooral omdat 1 van hen een mevrouw is waar ik wekelijks bij werk, maar het zal moeten wil ik én mijn eigen positieve, energie houden én niet zo'n negatief persoon worden als deze mensen. Ik ga ervoor!

© KH

5 comments:

chris said...

Ik weet ook wat mijn zuigende vampier is. Dank je wel voor de tips die je gegeven hebt.

Daan (Dan) said...

leuk en nuttig stukje dit... vind tip twee een heel fijne, werkt als een tierelier... je kan dus even in stilte visualiseren dat je een doorzichtig schild om je heen hebt, het heel even voelen en dan houdt het heel goed die negatieve energie buiten...

Tegenwoordig denk ik ook wel eens: ach gossie, wat zielig dat jij zo in het leven moet staan, dat 'ze' je dit hebben aangedaan...

en soms komen ze zo onverwacht binnen dat er nix werkt en ik even weg moet lopen (had er pas een in de winkel... BATS, ineens stond ik bijna te janken...)

Kati said...

Erg he Daan. Heb ik dus ook wel eens, dat pats, boem effect. Toen zei een vriendin tegen me dat ik te maken had met 'energie zuigende vampiers'. Dat was een eye-opener! Sindsdien probeer ik me al van te voren in te dekken bij degenen van wie ik t in ieder geval weet! En dat werkt. En ja, het is heel zielig om zo in het leven te moeten staan! Als je t zo bekijkt, werkt dat ook je te wapenen denk ik! :)

sis said...

dat van dat schild werkt goed! Inderdaad soms als je erdoor overvallen wordt, verrassen ze je en denk je er te laat aan.
Wat ze doen is energie bij jou weg halen, omdat ze zelf te weinig hebben, lees de celestijnse belofte maar eens, daar staat het letterlijk in hoe het in zijn werk gaat.
Neem de tijd ervoor, het is echt een mooi boek,dat je verder brengt. De film is by the way ook mooi,
x

Kati said...

Thanks Sis, ga ik voor zitten als ik alle Harry Potters weer uit heb, zit daar weer helemaal in! :D