Wednesday, 30 November 2011

Boeddhisme

All living beings have the Buddha nature and can become Buddhas. 
- Buddha

 

Sinds een hele tijd ben ik bezig met me te verdiepen in allerlei spirituele zalen, psychologische zaken, boeddhisme noem maar op. Beetje persoonlijke groei zeg maar, als je dat zo kunt noemen.
Van huis uit ben ik Katholiek. Als je mij vraagt of ik geloof, zeg ik: ja aan de ene kant wel maar ik geloof ook dat er meer is, ik geloof ook in reïncarnatie bijvoorbeeld. Een persoonlijk grapje binnen onze familie is als iemand rot doet of vervelende opmerkingen maakt: Die moet nog heel vaak terugkomen (doelend op volgende levens dus). Mijn zus en ik zeggen dat zelfs wel eens tegen onze moeder die dat dan volmondig beaamd ook nog. Het fijne is dat mijn moeder, zus en ik op 1 lijn zitten wat dit betreft. We verdiepen ons in dezelfde zaken, hoewel ik meer met boeddhisme bezig ben dan zij. Laatst zei mijn Jongste zoon: mam, kunnen wij ons niet laten uitschrijven uit de kerk? We gaan toch nooit. Kunnen we geen boeddhist worden? De jongens heb ik destijds laten dopen om ze iets mee te geven. Het feit dat wij niet naar de kerk gaan is eigenlijk omdat in mijn woonplaats in de parochie de kerk en de pastors niet prettig te noemen zijn. Ooit maakten ze in de kerk zelfs onderling ruzie en toen was voor mij de maat vol. Mocht ik willen bidden, dan kan ik dat ook thuis, zo vond ik. Het gekke is dat ik wel in een andere stad, of op vakantie elke kerk in ga die open is, om kaarsjes op te steken bij Maria. Of om de kerk te bezichtigen. Er is een gevoel bij maar ik heb geen behoefte meer om een dienst bij te wonen. Thuis staan ook Maria en Buddha gezellig naast elkaar. Bij Maria zet ik een vaasje bloemen neer met een kaarsje. Buddha krijgt af en toe een bloem in zijn handen. 


Wat me meer aantrekt: Ik kan het niet zeggen. Het Boeddhisme trekt me enorm aan, mede omdat het allemaal zo relaxed is. Niks moet, behalve voor jezelf zorgen, van jezelf houden en van anderen houden. Geven om elkaar en om jezelf. Dat wij in de Westerse wereld anders zijn opgevoed dan in het Oosten, tot die conclusie kwam Daan ook. Het boeddhisme hier zal anders 'uitgevoerd' worden dan in het Oosten. Gewoon omdat wij toch anders zijn, hoe je het ook wendt of keert. Wat niet wil zeggen dat we niet 'a little bit of both' of 'the best of both worlds' kunnen doen. In feite was de oorsprong van het Christendom ook een stuk meer relaxed dan dat de mensheid ervan gemaakt heeft. Jezus zal een stuk meer relaxed in zijn sandalen gestaan hebben dan dat wij nu allemaal moeten staan van ene Paus die het allemaal beslist tenslotte! 
Waarom kan het niet beiden? Ik zie niet in waarom dat niet kan. Ik denk niet dat Jezus of Onze Lieve Heer dáár moeite mee zal hebben. Zolang de principes ongeveer hetzelfde zijn. 


Nu nog leren mediteren en ik ben al een heel eind. Even op internet zoeken leverde deze site op: 
meditatie-voor-beginners
Daar ga ik me maar eens in verdiepen. Kijken hoe relaxed ik zelf kan worden!

© KH

3 comments:

Daan (Dan) said...

en daar kan ik me dan weer heel erg in vinden....
;-)

Christiaan said...

Mede door jou ben ik ook meer over boeddishme gaan lezen.

Kati said...

Da's mooi Chris.

Bedacht later: Jezus moet ook behoorlijk Zen geweest zijn. ;-)