Monday, 24 October 2011

Positief denken

The only difference between a good day and a bad day is your attitude.  ~Dennis S. Brown
 1308_large

Iedere dag opnieuw neem ik het me voor: Ik ga anders in het leven staan. Meer optimistisch, blijer, hoopvoller voor de toekomst en genieten van het nu. Ik ga meer spiritueler worden en dan bedoel ik niet religieuzer of zo, nee gewoon me meer verdiepen in wat me interesseert. Op dit moment is dat Buddha, wat me meer aanspreekt dan wat me geleerd is van huis uit wat Katholiek is. Wat niet wil zeggen dat ik niet vind dat het niet allebei kan overigens. Ik steek ook nog steeds kaarsjes op bij Maria, maar dit terzijde.

Op mijn 'oude'/andere blog was ik er al mee bezig: met de Trust 30, de quotes van Ralph Waldo Emerson en de wijsheden van mensen die het kunnen weten en er hun hele leven mee bezig geweest zijn. Bezig me te verdiepen in die wijsheden, bedoel ik. Met als doel een betere ik te worden, een diepere zelfbewustheid te creëren wat nu weer heel 'diep' klinkt misschien maar wat me wel tot een beter Kati maakt vind ik zelf.
Alleen, hoe positief ik dan in het leven sta, iedere dag opsta, 1 ding krijg ik niet voor elkaar en dat is nog zeer moeilijk. Ik wil niet meteen zeggen: het irriteert me mateloos want dat is weer een negatieve reactie en dat wilde ik niet meer, maar het zit er dichtbij!

Stel: Je staat 's morgens op, je neemt je (zoals elke morgen) weer voor vreselijk positief te zijn en alles in het positieve te stellen. Alles is ten slotte ook beter en gaat beter als je het zonnig ziet, niet waar. Dat weet jij, dat weet ik, maar weten de mensen om je heen dat ook vraag ik me af. Vaak niet. Het negatieve effect wat veel mensen op anderen uit kunnen oefenen is vaak vele malen groter dan zijzelf beseffen. Wat zijn er verdomd veel negatieve mensen op de wereld! Dat merk je pas als je zelf je hebt voorgenomen zo niet meer te willen zijn!

Thehappiespeople_large


Voorbeeldje: Afgelopen zaterdagavond reden Vriend en ik naar zus en zwager over de snelweg. Zij hadden een opening van hun nieuwe pand. Zwager van zijn kantoor, zus van haar brocante opslagplaats die aan dat kantoor grenst en van waaruit zij haar webshop regelt. Wij zitten dus in de auto, mooi muziekje aan (nieuwste cd van Coldplay) en ineens hoor ik hem vreselijk mopperen. Zit er zo'n bumperklever achter hem. 'Joh', zeg ik nog. 'Laat hem. Hij komt er maar overheen. Laat je niet opjagen.' Maar Vriend maakt zich daar dan zo boos over en kan daar niet tegen dat hij zich zo loopt op te winden dat de hele sfeer in de auto daalt. De 'happy' sfeer is weg, zeg maar. Vriend gaat weer rechts rijden en de bumperklever komt met een noodgang ons voorbij. Ik kijk Vriend verbaasd aan en zeg: 'Waar maak jij je nu zo boos over? Dat is toch allemaal verspilde, negatieve energie? Je laat die man zijn negatieve energie nu op jou overkomen en het zuigt je helemaal mee!' Even is het stil. Dan verzucht hij: 'Je hebt helemaal gelijk. Ik snap niet waarom ik me daar iedere keer zo druk over maak!'

Dus hoe vaak zijn we blij of is ons humeur gewoon heel goed en worden we door anderen in een negatieve spiraal meegezogen? Te vaak denk ik. En dat is jammer. Je zou jezelf erin moeten trainen om dat niet te laten gebeuren, maar hoe? Door tegen jezelf (in jezelf) te zeggen: Zijn/haar humeur raakt me niet. Het is zijn/haar probleem niet het mijne. Zou dat helpen? Door het per geval te bekijken. Waarom is iemand zo negatief? Waarom vinden ze het nodig jou daarin mee te zuigen? Het heeft mij in het verleden zo vermoeid dat ik in ieder geval wil proberen me daar niet meer in mee te laten trekken. In de negativiteit van anderen!
Dat gezegd hebbende: Waarom laat ik mezelf dan iedere dag weer meeslepen door de buien van Oudste puberzoon? Nu zijn dat ook niet gewoon buien maar hij verheft dan meteen zijn stem. Iedere keer denk ik: en nu ga ik rustiger reageren, niet zoals hijzelf doet. Maar zodra hij begint met stemverheffing omdat hij het ergens niet mee eens is, ga ik mee. En dát wilde ik dus niet meer. Het blijft moeilijk je eigen, verlegde, pad te volgen, zo blijkt.
Ik vind van mezelf dat ik op de goede weg was sinds die Trust 30 . Het zou jammer zijn als ik weer terug zou vallen in de Kati die ik niet meer wilde zijn.
Vol goede moed iedere dag dan maar weer opnieuw beginnen. Nee, ieder moment van de dag!
Positief denken! :-)

© KH

6 comments:

Daan (Dan) said...

hoop dat ik je met mijn engelse blog kan helpen - daar heb ik mijn zoektocht naar wat jij ook lijkt te zoeken een beetje uiteengezet - misschien helpt t, misschien vind je het onzin...

ik voel in elk geval heel erg met je mee...

xxx Daan

hanneke said...

nou keet, een heel verhaal.
ik denk dat je er niet zo krampachtig mee moet omgaan, want iedere keer als je 'in de fout gaat' voel je je er weer schuldig over, waardoor je vanzelf negatief wordt.
relax a little, maak het jezelf niet te moeilijk.
realiseer je, dat die oude kati echt een stuk van jezelf is.

Kati said...

Daan, ik dacht echt dat die Engelse blog een vertaling van je Nederlandse was, vandaar dat ik daar eigenlijk niet kwam (dacht t dan dubbel te lezen. hihi, niet dus) Ik ren al!

Hanneke, eh, was niet de bedoeling krampachtig over te komen. Weet je zeker dat t er zo staat? Enige reden hiervoor was de boodschap positief in t leven te staan en je niet te laten beïnvloeden door de negatievelingen in t leven. That's all! :)

hanneke said...

dan ben ik blij dat ik het verkeerd begrepen heb ;)
als we nu allemaal een beetje postitief gaan doen en denken, wordt het vanzelf toch wel wat?

Kati said...

Hahaha, ja zoiets! :D

sis said...

Ik weet precies wat je bedoelt, net als ik me voorneem positief op het leven te reageren, en ik me voorneem dat niets mijn goede humeur kan beinvloeden, daagt iemand me wel uit.
Laat ik de hond uit, zon schijnt,ik denk; wat is het leven toch mooi, loopt er een vrouw chagerijnig te mopperen op mijn hond(die keurig aangelijnd is)en; wordt ik geirriteerd, mopper op dat mens, zie de zon niet meer, enz enz. Kortom: de ene keer gaat het beter dan de andere keer, soms lukt het me om mijn energie hoog te houden, dan stoor ik me er niet aan, maar vaak genoeg wordt ik mee gesleurd in de negatieve energie van iemand anders.
Ben er wel bewuster mee bezig na het lezen van De Celestijnse Belofte, mooi boek, mooi onderwerp.
Waar ik dus een kopie voor je van heb gevonden, Kati. Moet je lezen!
Kom m binnenkort wel een keer brengen.
xx sis