Thursday, 11 July 2013

12 Essential Rules To Live More like a Zen Monk

 “Smile, breathe and go slowly.” - Thich Nhat Hanh
Nu zullen jullie net zo min een Boeddhistische monnik worden als ik, maar om meer Zen in het leven te staan, is zo gek nog niet. Daarom deze vuistregels van Thich Nhat Hanh. http://zenkarma.org/images/Monks-01.png

1. Do one thing at a time. niet zo'n gek idee dus. In deze tijd van multitasken dreigt 1 ding tegelijk doen compleet onder te sneeuwen! Je kunt je beter op 1 ding tegelijk focussen. Het Zen gezegde zegt immers:
When walking, walk. When eating, eat.

2. Do it slowly and deliberately. Beter een taak rustig en kalm uitvoeren dan gehaast en willekeurig. Neem je tijd.

3. Do it completely. Eerst het een dan het ander. Eigenlijk heel logisch, maar door deze moderne tijd niet meer zo logisch. Maak eerst het een af voor je aan het ander begint dus.

4. Do less. Ook weer zo'n waarheid als een koe eigenlijk als je er goed over na denkt> De Zen monniken vinden dat als je veel taken in 1 dag doet je ze gehaast moet doen om ze af te krijgen en dan dus van de ene naar de andere taak gaat zonder na te denken, doe dus minder in meer tijd zodat je nadenkt bij wat je doet met meer concentratie.

5. Put space between things. Gerelateerd aan de 'doe minder'-regel maar dan een betere manier van het plannen van de taken. Laat ruimte tussen de taken zodat er tijd is de taken te voltooien. Geen dingen dicht bij elkaar plannen. Dat geeft rust en ruimte ook als een taak meer tijd kost dan gedacht.

6. Develop rituals. Zen monniken houden van rituelen.Een ritueel geeft iets van een gevoel van belangrijkheid - als het belangrijk genoeg is om een ​​ritueel te hebben, is het belangrijk genoeg  om er aandacht aan te besteden, en langzaam en correct worden uitgevoerd. Je kunt je eigen rituelen hebben, van het eten klaarmaken tot het ritueel voor je gaat slapen aan toe. 

7.  Designate time for certain things. Een Zen monnik heeft bepaalde tijden op een dag voor bepaalde activiteiten. Een tijd voor te baden, voor te eten, voor te werken enz. Je kunt je eigen tijd en dag indeling maken voor je eigen activiteiten. 

8.  Devote time to sitting. In het leven van een Zen-monnik, is zittende meditatie een van de belangrijkste onderdelen van zijn dag. Elke dag, is er tijd alleen voor zitten. Deze meditatie is echt oefenen voor het leren aanwezig te zijn. Je kunt tijd besteden voor zittende meditatie, of  lopen als een manier om te oefenen in het moment zijn. Je kan elke activiteit gebruiken op dezelfde manier, zolang je het regelmatig doet.

9.  Smile and serve others. Zen-monniken besteden een deel van hun dag in dienst van anderen, of dat andere monniken in het klooster of de mensen op de buitenwereld. Het leert hen nederigheid, en zorgt ervoor dat hun leven niet alleen egoïstisch, maar gewijd aan anderen. Glimlachen en vriendelijk zijn voor anderen kan een geweldige manier om de levens van de mensen om je heen te verbeteren.

10.  Make cleaning and cooking become meditation. Afgezien van de hierboven genoemde meditatie, zijn koken en schoonmaken twee van de meest verheven delen van de dag van een Zen monnik. Ze zijn allebei geweldige manieren om mindfulness te oefenen,. Als koken en schoonmaken saaie klusjes lijken probeer ze te doen als een vorm van meditatie. Zet je gehele geest in die taken, concentreer, en doe ze langzaam en volledig. Het kan je hele dag te veranderen (als je vertrekt met een schoner huis)
Ik oefen dit elke dag met mijn werk, niet gezegd hebbende dat het al lukken wil maar oefening baart kunst! 

11. Think about what is necessary. Toegegeven, we hebben met zijn allen veel spullen. Natuurlijk veel meer dan een Zen monnik zal hebben. Gadgets te over., een zolder vol spullen die bewaard moeten blijven voor 'je weet maar nooit'... Maar hébben we het echt allemaal nodig? Ruimt het niet juist lekker op allemaal? Denk er over na wat je nu echt allemaal nodig hebt. 

12.  Live simply. Het gevolg van regel 11 is natuurlijk dat als je iets niet meer nodig hebt je zonder kunt. Zo zullen er meer dingen zijn. Maar ieder voor zich bepaalt wat voor hem of haar belangrijk is in zijn of haar leven. Het doel is om zo simpel mogelijk te leven. Zonder al te veel ballast in je huis, of je hoofd! Ook belangrijk. Om dat te bereiken, merk ik zelf, is nog heel wat nodig... Maar ik ben dan ook geen Zen monnik.. Er zal heel wat mediteren voor nodig zijn in ieder geval voor deze laatste. :-D

© KH 

Bron:  http://zenhabits.net/

3 comments:

klaproos said...

mooie tips kati, we gaan ze met z'n allen toepassen:-)

A van de Aa said...

ZEN..........

Kati H said...

In ieder geval proberen Roosje! :)

Precies A! Ik zie je al zitten mediteren! Heel goed! :)