Wednesday, 15 May 2013

Beroemde graven in St. Paul's Cathedral

Mijn moeder en ik bezochten st. Paul's Cathedral tijdens ons bezoek aan Londen terwijl zus met haar dochter liep te zwijmelen over de in was gegoten beelden van One Direction bij Madame Tuseaud. (petekind zwijmelde, zus niet)
Een schitterende kathedraal, zonder meer het bezoeken waard. Prins Charles en Lady Diana zijn daar nog getrouwd. Oké, niet alle sprookjes hebben een happy end.
De plafonds steentje voor steentje met mozaïek belegd. Prachtige beelden, alles schitterde je tegemoet.
Ook al mochten er geen foto's gemaakt worden, natuurlijk kon ik het niet laten. Het lijkt me geen kwaad te kunnen zolang je geen flitslicht gebruikt. Ik denk ook dat het hem daarin zit, de meeste toeristen gebruiken in dit soort juweeltjes te pas en te onpas hun flits terwijl het ook makkelijk zonder kan. Het beschadigd de vaak eeuwenoude bewaarde pracht en praal.

Maar wat mij bijzonder trof was de crypte beneden. Om een of andere reden, werd ik enthousiast en kreeg ik de rillingen tegelijk toen ik daar tot mijn verrassing de graven van een aantal van mijn favoriete schilders aantrof. Mijn moeder keek mij verbaasd aan om zoveel enthousiasme over graven. Volgens haar liggen ze daar niet eens (wat wel zo is):' ik schilder zelf en ik ken ze niet eens.' zo was haar verweer. Alsof dat wil zeggen dat je dan meteen ook maar alle Engelse schilders moet kennen. In ieder geval, ik weet wel wie ze zijn/waren: Het waren een paar van de oprichters van de Pre-Raphaelite_Brotherhood :
John Everett Millais en William Holman Hunt. Daarnaast lag nog William Turner, een beroemde landschapsschilder. En Sir Lawrence Alma-Tadema. Boven had ik al de enorme tombe gezien van Sir Fredric Lord Leighton die mijn moeder ook al niks zei. Het was alsof ik mijn helden ontmoette. Zo'n gevoel.
Later heb ik nog gevraagd of mijn grootste held; Dante Gabriel Rossetti ook nog in de crypte lag omdat ik hem niet vinden kon maar (ze houden daar een hele lijst bij van waar alle Engelse beroemdheden begraven liggen) die ligt in een klein plaatsje ergens in Kent.

Misschien snapt mijn moeder het dan niet, er zal vast ergens iemand zijn die het wel snapt, zeker als je ziet wat ze gemaakt hebben:

Niet alle foto's zijn even scherp door de donkere kathedraal:http://4.bp.blogspot.com/-45BbrMRTyns/TfG3arVpEaI/AAAAAAAAAF0/_lyY-vMNGNo/s1600/JOHN_EVERETT_MILLAIS-Ophelia-1852.jpg
Ophelia

 

File:William-holman-hunt-valentine-rescuing-sylvia-from-proteus.jpg
Valentine rescuing Sylvia from Proteus

 

http://uploads1.wikipaintings.org/images/alma-tadema-lawrence/ask-me-no-more-1906.jpg
Ask me no more

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Joseph_Mallord_William_Turner_-_The_Shipwreck_-_Google_Art_Project.jpg
The Shipwreck

 
Sir Fredrick Lord Leighton

http://25.media.tumblr.com/tumblr_matv6s52ny1rnszofo9_1280.jpg
Flaming June

© KH

2 comments:

A van de Aa said...

Helaas hebben we tijdens ons bezoek aan Londen de St. Paul aan de buitenkant bekeken.
Het volgende bezoek zullen we er zeker naar binnen gaan.

Kati H said...

Zeer de moeite waard die binnenkant A!