Tuesday, 2 April 2013

Mindful thinking: Sherlock

“A man’s brain originally is like a little empty attic, and you have to stock it with such furniture as you choose.”

http://www.radiotimes.com/rt-service/image/render/Benedict_Cumberbatch__Sherlock_s_big_in_the_US___but_not_as_big_as_Elementary.jpg?imageUrl=/uploads/images/original/26639.jpg&width=620&height=374&quality=85&mode=crop

Als ik een serie geniaal vind, is het wel de hedendaagse Sherlock! Niet alleen die van de BBC met Benedict Cumberbatch maar ook die vanavond weer op SBS wordt uitgezonden: Elementary met Jonathan Lee Miller.
Beide heren zijn British beide zijn perfect in hun (ik mag dat zeggen met mijn 'praktijk-ervaring) bijna autistische denkvermogen en handelen. Maar even Googelen blijkt dat het dat niet is: het is een Mindful way of thinking. In 'How to think like Sherlock Holmes'  kun je lezen hoe je kunt leren denken als Sherlock.

En hoe denkt Sherlock dan wel? Als je net als ik fan bent van 1 van de hedendaagse series (en geloof me, dat is niet everybody's cup of tea) dan zou je willen dat je af en toe zo kon denken. Hoewel het me ook vreselijk ingewikkeld lijkt, zo'n warrig brein bijna... of is het dat?

http://www.brainpickings.org/wp-content/uploads/2013/01/mastermind_konnikova.jpg

Voor iemand als een detective die Sherlock Holmes is, moet je inderdaad wel mindful in het leven staan. Kijk je goed naar de serie, of lees je de boeken, dan kun je merken hoe Sherlock alles opmerkt. Hij staat stil (de misdaad is tenslotte toch al gebeurd, er is een lijk dat gaat nergens meer heen) hij bemerkt dingen, hij kijkt, hij neemt waar, hij observeert. Dat is precies waar mindfulness voor staat. Nooit eerder bij stil gestaan eigenlijk hoe Mindful Sherlock Holmes is! Beleef de dingen stuk voor stuk, een voor een, observeren en weten wát je moet observeren! Het onderscheid maken in je brein tussen wat belangrijk is en wat niet. Welke details verdienen je aandacht. De keuze is reuze dus kies verstandig.. Niet alles zomaar opslaan in je brein, dan raakt het overvol daarboven. Focus op wat belangrijk is, bepaal wat belangrijk is voor je het opslaat. Wees selectief. Wees aandachtig. Kijk naar het hele beeld zonder de aandacht voor de details te verliezen. Ondertussen kunnen je gedachten afdwalen, wij zijn tenslotte geen Sherlock Holmes. Onze gedachten zijn zo gemaakt dat ze af en toe afdwalen, ze kunnen niet anders. Eigenlijk zijn ze ook niet gemaakt voor multitasken bijvoorbeeld. Een ding tegelijk is beter. Als je je gedachten op meerdere dingen richt gaat dat altijd ten koste van een van die dingen, die dan toch minder aandacht krijgt dan het andere.

De Holmes oplossing? Gewoonte, gewoonte, gewoonte... En motivatie. Richt je aandacht op 1 ding tegelijk, wees selectief, op dat wat je wilt bereiken. Train je brein in het hier en nu te zijn, daar waar je mee bezig bent, en als je gemotiveerd genoeg bent zul je de baas worden over hoe je gedachten gaan.
Het zal niet makkelijk zijn, maar oefening baart kunst.

Elementary my dear Watson.

© KH

No comments: