Monday, 29 April 2013

In het NU

 

Druk maken. Als ik ergens goed in ben is het in me druk maken. Om kleine dingen maar ook in grote dingen. In nutteloze dingen, dingen waarvan ik weet dat ze over gaan. En het dus geen zin heeft om me er druk over te maken.

Donderdag ga ik een paar dagen naar Londen met mijn moeder, zus en nichtje. Lekker er even drie dagen tussenuit. Maar vóór ik weg kan... kan ik niet weg voor ik me druk maak of alles wel goed zal gaan thuis. Of alles goed zal gaan met/tijdens de reis. Of ik niets zal vergeten. Gewoon eigenlijk alles dus. Terwijl je zult zien dat gewoon het allemaal goed zal gaan.

Ik ben zo iemand die me door me nu al op te winden over dingen die kunnen gebeuren, maar net zo goed niet kunnen gebeuren, veel energie verspil. Zonde dus eigenlijk. Ik weet het, maar ik doe het toch. Waarom eigenlijk? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik heb het al vaker geprobeerd om dat te veranderen maar lukt me maar niet. Want door kalmer te worden wind je je minder snel op over alle dingen die gebeuren in je leven. Je blijft dicht bij jezelf, en laat je niet meevoeren door speculaties in je hoofd. Je staat steviger in het leven, en wordt dus minder snel van je stuk gebracht.

Op sochicken las ik de volgende tips;

1. Besef dat het er allemaal niet echt toe doet

Jouw geluksgevoel wordt slechts voor een heel klein deel bepaald door je omgeving. Het overgrote deel wordt echter bepaald door je eigen kijk op de werkelijkheid. Hoe dichter je bij de werkelijke realiteit leeft, des te kalmer je je kunt voelen.
Wat is de echte realiteit? Dat is alles wat je hier en nu kunt waarnemen met je zintuigen. Dus niet alle dingen die morgen kunnen gebeuren, of alle dingen die gisteren gebeurd zijn. Die wereld bestaat alleen in je hoofd.
Je kunt situaties in je leven minder zwaar opnemen. Denk regelmatig bij jezelf dingen als “Wat maakt het eigenlijk uit?”. Iets wat in je hoofd heel groot is, is niet persé heel belangrijk. Je hoeft je niet altijd druk te maken om dingen waar je verder toch geen invloed op hebt.
Laat het leven regelmatig rustig over je heen komen. Je hebt niet altijd controle op hoe dingen verlopen, en niet alles hoeft te verlopen zoals jij dat wilt. De meeste dingen doen er uiteindelijk toch niet echt toe.

2. Neem tijd voor jezelf om tot rust te komen en na te denken

Tijd voor jezelf is belangrijk, zelfs als je een sociaal persoon bent. Wanneer je alleen bent krijg je de ruimte om na te denken over de dingen die spelen in je leven. Je krijgt een kans om je te bezinnen, om alles van een afstandje te bekijken.
Alleen zijn helpt je te relativeren en het overzicht terug te krijgen. Neem tijd voor jezelf om te sporten, te mediteren of gewoon eens lekker voor je uit te kijken en na te denken. Laat je gedachten over je leven rollen, en probeer afstand te nemen en je niet druk te maken.

3. Leef in het moment, en niet in de toekomst 

Zowel kleine irritaties als grote problemen worden dragelijker als je in het moment leeft. Zoals ik in tip 1 al aangeef is het belangrijk dat je leeft in de realiteit. In de wereld die je kunt waarnemen met je zintuigen. In het hier en nu is namelijk alles goed, en hoef je je nergens druk over te maken.
We maken ons druk om straks, zelden om nu. Nu ben je dit artikel aan het lezen. Het maakt niet uit hoeveel problemen je hebt, of hoeveel vervelende dingen er morgen of overmorgen kunnen gebeuren. Je bent nu aan het lezen, en dat is alles.
Haal een paar keer diep adem, en besef dat er geen ‘straks’ bestaat. Er is alleen nu, en dus hoef je je niet druk te maken om straks. Je kunt kalm zijn in het hier en nu, wetend dat het leven zich de komende dagen voor je zal ontvouwen, en dat het allemaal goed komt.

 http://sphotos-b.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/c0.0.403.403/p403x403/525391_548768511822725_860269450_n.jpg

En terwijl ik die tips nog eens overlees besef ik me dat ik bovenstaande eigenlijk altijd al deed maar gewoon van tijd tot tijd los laat, niet meer doe. En waarom? Gewoon door dingen die gebeuren buiten mijzelf om. En eigenlijk baal ik daar zo stevig van! Tijd om ze dus weer te volgen en me niet meer af te laten leiden door dingen/mensen die mij van mijn pad laten afwijken!

© KH

No comments: