Monday, 4 February 2013

Zorgen om de Zorg

Vandaag is er een Landelijke Demonstratie in Nieuwegein met een debat omdat de regering plannen heeft de thuiszorg voor 75% uit te kleden. Omdat ik in de thuiszorg werk, zou je denken dat ik zou gaan. Niets is minder waar. Ik ga werken. Ik moet vandaag werken tot half 5. 'Mijn mevrouw' heeft hulp nodig en kan niet veel meer zelf. Moet ik dan maar tegen haar zeggen: 'Sorry, er is geen hulp vandaag, ik ga staken.' Zij staakt ook niet, kan niet staken, terwijl haar pensioen gekort wordt, haar AOW gekort wordt. 

Hou me ten goede: Ik sta honderd procent achter deze demonstratie! Absoluut! Als niemand zich laat horen denken ze daar in Den Haag dat ze alles maar kunnen maken. Ons kabinet had besloten dat de verzorgingstehuizen te duur waren, alle ouderen moesten zoveel mogelijk thuis blijven wonen! Een goed plan. Maar nu ineens moet er maar liefst 75% op de thuiszorg bezuinigd worden.  Naar verwachting gaan 58.000 banen in de thuiszorg verdwijnen.
Dus de ouderen die mét hulp van diezelfde thuiszorg thuis zouden kunnen blijven wonen, kunnen dat ineens niet meer. Zij zouden naar een verzorgingstehuis moeten zonder deze thuiszorg. Nee, zegt de regering, er zijn kinderen, buren, naasten, die kunnen wel voor deze ouderen zorgen. De zogenaamde Mantelzorg. 
Stel: Je bent achterin de 80 begin 90 (die mensen waar ik nu voor werk in die leeftijdscategorie) en je woont in Brabant. Je kinderen wonen in het Noorden van het land, of weet ik waar, in Australië. Komen die dan 'even' heen en weer om je te verzorgen? Deze regering gaat er maar vanuit dat iedereen maar bij elkaar woont, of dat iedereen maar tijd heeft om dat te doen. Volgens mij was het deze zelfde regering die er op aandrong dat man én vrouw allebei moesten gaan werken. Man en vrouw hebben hun eigen werkzaamheden, hun eigen gezin en dan moeten ze ook nog even heen en weer rijden om pa en ma te verzorgen wat geen 'kattepis' is. Als het blijft bij 1x in de week de wekelijkse boodschappen dan is het nog tot daaraan toe. Maar helpen bij opstaan, helpen bij het huishouden, steunkousen aan en uit elke dag twee keer. Ga er maar aan staan. Hier is echt heel lang over nagedacht door de dames en heren in Den Haag, u hoort het wel. En dan hebben we het nog niet over het feit dat als het 'eigen' is er vaak niet geluisterd wordt naar adviezen. (weet ik uit ervaring van mijn moeder en oma)

Mijn werk wordt nogal eens afgedaan als ' een beetje poetsen'. Niets is minder waar. 
Huishoudelijke zorg is méér dan poetsen. Thuiszorgmedewerkers zijn de oren en ogen van de zorg en signaleren in een vroeg stadium wanneer mensen achteruit gaan. Maakt mijn cliënt haar post nog wel open? Ligt er beschimmeld eten in de koelkast? Is meneer nog helder of gaat zijn toestand achteruit? Daarmee voorkomen zij dat ouderen sneller aangewezen zijn op de veel duurdere verpleeghuiszorg. Huishoudelijke zorg is hard nodig en waardevol en veel te belangrijk om zo maar af te schaffen. Met onze kennis van ziektebeeldherkenning signaleren wij veel sneller en eerder iets zodat wij dat weer door kunnen geven aan onze collega's van de zorg die dan eventueel kunnen ingrijpen.

Ik heb onderstaande petitie getekend. Om zo toch een beetje te protesteren, namens mijn oudjes. Zodat ik toch vanmiddag bij mijn mevrouw kan gaan werken en zij niet in de kou staat. 
Mijn collega's, cliënten en ik willen van de Regering:   • dat de huishoudelijke zorg een nuttige en noodzakelijke vorm van zorg is;
  • dat door de wens van de regering om mensen langer thuis te laten wonen, huishoudelijke zorg júist nodig is;
  • dat de cliënten van de huishoudelijke zorg nu en in de toekomst recht moeten blijven houden op goede zorg;
  • dat de huishoudelijke zorg fatsoenlijk betaald dient te worden op minimaal FWG 15;
  • kortom, dat de huishoudelijke zorg voor iedereen behouden moet blijven,
Wil jij ook dat ouderen in Nederland langer thuis kunnen blijven wonen, teken dan alsjeblieft onderstaande petitie. Bedankt, namens mijn oudjes. 

petitie

© KH

1 comment:

Anonymous said...

Mantelzorg bestaat sinds ca. 2008; toen was de pvda (Kok) aan de macht...
Maar idd: teken de petitie!

Mootje