Wednesday, 9 January 2013

Het is zoals het is

To change one's life: Start immediately. Do it flamboyantly. No exceptions. ~William James

Sommige dingen zijn zoals ze zijn. Soms is het nodig dingen in je leven te veranderen, als je ergens ongelukkig mee bent bijvoorbeeld.
Maar het besef dat dingen soms zijn zoals ze zijn, raakt in de mogelijkhedenmaatschappij steeds vaker op de achtergrond. Het geeft veel rust als je meer ‘zaken des levens’ accepteert, en niet altijd - soms tegen de bierkaai - blijft streven naar iets beters of mooiers.

Accepteer de werkelijkheid. Narigheid, somberheid, vervelende dingen horen allemaal bij het leven. Je kunt niet elke dag leuk, gelukkig, blij en energiek zijn, en anderen ook niet. Sterker nog, het hoéft ook niet.
Leer te ontvangen en te waarderen. Sta even stil bij datgene wat je krijgt, of hebt gedaan. Geniet van een keuze die je gemaakt hebt. Probeer vaker dankbaar te zijn voor wat er goed is aan een beslissing of ervaring. Dat helpt je ook om tevreden te zijn met wat je hebt en wat er is.
Hou je emoties onder controle. Lang heeft het idee geheerst dat bijvoorbeeld het uiten van woede, ‘stoom afblazen’, helpt om je van deze gevoelens te bevrijden. Recente inzichten laten zien dat het juist beter is negatieve gevoelens bewust waar te nemen, ze te beschouwen zonder te oordelen, en ze dan los te laten. Vaak is de kwestie waar het om gaat ook minder belangrijk dan we op het moment zelf geneigd zijn te geloven.


Jezelf accepteren kan moeilijk zijn. Vaak leggen we voor onszelf de lat veel hoger dan voor anderen en zijn we streng voor onszelf. Probeer wat milder te zijn voor jezelf, te bedenken dat ook narigheid bij het leven hoort en jij niet de enige bent die ‘fouten’ maakt of vervelende dingen meemaakt. En besef dat je al waardevol bént, en dat niet steeds (tegenover jezelf) hoeft te bewijzen.
Probeer anderen niet te veranderen. Ook zij zijn zoals ze zijn. Probeer een manier te vinden om om te gaan met de dingen die je minder leuk vindt aan anderen, of maak goede afspraken. Dat scheelt veel stress.© KH

2 comments:

klaproos said...

Probeer anderen niet te veranderen. Ook zij zijn zoals ze zijn

dat zijn belangrijke woorden kati,
als we dat eens zouden laten:-)

xxx

A van de Aa said...

Don Quichot ben ik altijd wel een beetje geweest, de bierkaai ken ik dus als de beste, en accepteren is en blijft moeilijk.