Sunday, 9 December 2012

Muziek op zondag: Gustav Mahler

Gustav Mahler in 1909

Het wordt wel weer eens tijd voor wat klassiek. Laatst hoorde ik een stuk van Mahler dus dit keer een Muziek op Zondag over deze componist/dirigent. Wat zegt oa Wiki over hem :

Gustav Mahler (Kaliště, 7 juli 1860 – Wenen, 18 mei 1911) was een in de Bohemen geboren en opgegroeide Oostenrijkse componist en dirigent van Joodse afkomst.

Mahler gold als een van de belangrijkste dirigenten van zijn tijd, maar is tegenwoordig vooral gezien als componist die de late romantiek verbonden heeft met de moderne periode van de klassieke muziek die met name in de Tweede Weense School gestalte kreeg. Als dirigent was hij onder andere actief aan deoperahuizen van Boedapest en Hamburg en aan de hofopera te Wenen. In Wenen was hij tevens dirigent van de Wiener Philharmoniker.

Typerend voor Mahlers werk is de unieke wijze waarop hij zang kan verbinden met instrumentale muziek. Verder maakte hij het aspect klankkleur steeds belangrijker door het tot onderdeel van de muzikale structuur te maken. Het eerste deel van de 9e symfonie is hiervan een goed voorbeeld.

Mahler onderzocht de symfonische vorm en instrumentatie tot het uiterste; hij schrok er niet voor terug om zeer persoonlijke elementen in zijn muziek te verwerken. Een symfonie zou een 'hele wereld' moeten omvatten, zoals hij het zelf eens aangaf. Deze doelstellingen stuitten echter op veel weerstand en onbegrip, niet alleen bij het publiek maar ook bij vakgenoten.

Nu maar eens naar de muziek: Geniet! 

Heb je even? Deze duurt 55 minuten! :-) (Hoe dirigent Leonard Bernstein hier staat te dirigeren! Geweldig om naar te kijken!)

© KH1 comment:

Anonymous said...

Gisteren 2 de video geluisterd en vandaag video 1
ik heb genoten tijdens mijn werk in huis de dirigent zijn capriolen zijn me dus wel ontgaan.
mooi