Monday, 24 September 2012

Ouderen en zorg anno 2012

Veel senioren krijgen huishoudelijke hulp omdat ze zelf, door ziekte of handicap of ouderdom, niet meer in staat zijn om de huishoudelijke taken uit te voeren.
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft onlangs aangekondigd dat door bezuinigingen de senioren zelf de huishoudelijke verzorging moeten gaan regelen en betalen.
Hiermee geeft zij een tegenstrijdige boodschap af: senioren moeten langer thuis blijven wonen want een verzogingstehuis is te duur. Maar tegelijkertijd worden door deze bezuinigingen de senioren niet meer in staat gesteld om zelfstandig thuis te blijven wonen.
Senioren die een beschutte woonomgeving hebben kunnen vanaf 2013 al niet meer terecht in een verzorgingstehuis en worden gedwongen om thuis te blijven wonen.
Een voorbeeld:
Mijn oma is 90. Een paar weken geleden had ik haar aan de telefoon en was ze helemaal over haar toeren. Ze had de mevrouw van de gemeente uitgescholden. 'Oma toch', schrok ik. 'Ja het is wel goed', zei oma, 'Ik heb gezegd dat ze het maar bij die hoge heren weg moesten gaan halen'. Bij navraag bleek dat de mevrouw van de gemeente haar hulp van 3 uur in de week gehalveerd had. Anderhalf uur, wat moet je in anderhalf uur doen, vroeg ik me af. Ik werk zelf in de thuiszorg en weet wat het is. Een aantal ramen zemen en weg kun je alweer, geen tijd meer om de badkamer te doen, of te stofzuigen, dingen die ouderen toch echt zelf niet meer kunnen!
Oma woonde toen nog helemaal op zichzelf in een 55+ appartementencomplex. Ze had dus 1x in de week een hulp in de huishouding, stofte elke dag zelf (ja elke dag!) en liep uiteindelijk toch maar met die rollator waar ze zo de pest aan had. Want het lopen ging niet zo best meer. Ze had het zicht jaren geleden uit haar ene oog verloren dus diepte zag ze niet meer. Oma woonde daar dus.
Want mijn oma heeft een hersenbloeding gehad. En sinds vandaag zit oma in een logeerkamer in een zorgcomplex, niet in haar woonplaats maar een stuk verder weg, omdat er in haar woonplaats geen plaats was.

Vanmorgen kwam ik bij mijn laatste nieuwe cliënt. Een mevrouw die ik er net bij gekregen had. Zelf heeft ze al jaren hulp, steeds van een ander. Ik ben net 2 weken bij haar, 3 uur in de week. Ze vertelde me dat ze gehoord had dat er bezuinigd gaat worden op de thuiszorg voor ouderen. Dat de uren gehalveerd gaan worden. Wat moet ze nu? Ik zeg van niets te weten nog, en dat is ook zo. Ik heb het alleen van mijn oma gehoord en uit het nieuws wat opgevangen. Ik kan haar niet geruststellen, mezelf trouwens ook niet.

Mevrouw Schippers en trouwens alle hoge dames en heren in Den Haag, zouden zich dood moeten schamen.
Ze zouden eens mee moeten lopen, het in de praktijk moeten mee maken! Hoe de meeste ouderen best wat willen inleveren, ze leveren ook immers al een deel van hun pensioenen in, maar waarom moet deze generatie, die na de oorlog ons land immers opgebouwd heeft, die niet kunnen staken, protesteren, waar niet naar geluisterd wordt, maar in blijven leveren? Is het de bedoeling van mevrouw Schippers om al deze ouderen, die zich zorgen maken, die zich druk maken, want geloof mij maar, ze maken zich enorm druk over hun huishouden, hun hulp, is het haar bedoeling deze ouderen zo de verzorgingstehuizen in te jagen? Want daar is ze nu dus goed mee bezig! En dat is dus duurder dan 3 uur thuiszorg in de week. Het is in het belang van de ouderen én in het belang van mevrouw Schippers om de ouderen zolang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving te laten wonen. Door maar steeds te korten, hen zelf te laten betalen (veel ouderen kunnen dat niet) jaagt mevrouw Schippers hen regelrecht naar de bejaarden/verzorgingstehuizen.

Het is een schande dat de mensen die ons land weer opgebouwd hebben nu moeten boeten. Het respect wat zij zo verdienen, krijgen zij niet van de overheid! Ik persoonlijk vind het heel erg dat 'mijn oudjes' op deze manier aan de kant gezet worden, weggestuurd, zonder nadenken. Je houdt je hart vast voor als je zelf later bejaard bent. Mevrouw Schippers zal dat probleem niet hebben, zij zal later hulp kunnen betalen van haar gouden handdruk. Maar dat geluk hebben de meeste ouderen niet helaas.

© KH

11 comments:

klaproos said...

tja, kati, zo gaat dat, de hoge heren hoeven niet om te kijken naar een centje meer of minder....
weer de zwakkeren die ze hebben moeten, da's immers het allergemakkelijkst.

Anonymous said...

Ik schreef het al eens eerder: Schippers haalt het er niet zo maar af. Haar voorstel was: als ouderen sowieso al jarenlang een huishoudelijke hulp kunnen betalen, dan hoeft dat niet ten koste van de thuishulp te gaan. En daar heeft ze wel degelijk een punt. Ik denk echter dat thuiszorgen misschien soms misbruik vd situatie maken en nu over uurtjes vanaf snoepen. Ten eerste kunnen ze dan personeel ontslaan (bezuiniging) en ten tweede creeren ze veel verongelijkte ouderen. En terecht dat ze verongelijkt zijn! Dus: mijns inziens wordt het voorstel van Schippers bewust anders ingevoerd dan was voorgesteld en de enigen die hiervan de dupe zijn, zijn onze ouderen helaas!

Mootje

Kati H said...

Je reactie was te verwachten maar je weet niet waar je over praat Mootje. Kijk eerst maar eens zelf in de praktijk. Dan praat ik er verder met je over. Jouw reactie en je stilzwijgen over mijn oma, doet nu alleen verdriet.

Kati H said...

Voel me ook best wel (behoorlijk) aangevallen door iemand die zegt mijn vriendin te zijn. Hoe kun je misbruik maken als iemand 3 uur krijgt en je dan natuurlijk niet meer dan 3 uur op kunt schrijven of declareren? Al zou ik t willen (dus niet) dan kan dat niet. Van t WMO krijgen ze n x aantal uren, hoe wil je daar dan misbruik van maken? Wel na blijven denken, Mootje!

A van de Aa said...

Pak de thuis organisaties aan maar niet de hulpbehoevende.

Anonymous said...

Ik denk dat je mij niet helemaal begrijpt Kati, of mijn woorden anders interpreteert dan hoe ik het schreef.

Ik leg de schuld van misbruik niet bij de ouderen neer, ik leg het niet bij de medewerkers van de thuiszorg neer, maar bij het management van de thuiszorgen. Omdat ze mijns inziens misbruik maken van de situatie en de woorden van Schippers bewust verkeerd interpreteren om er zelf beter van te worden. Deze management teams maken misbruik van zowel hun personeel als het onderuit halen van onze ouderen.

Mijns inziens zijn termen als "je weet niet waar je over praat"en "wel na blijven denken" dan ook totaal overbodig. Ik heb jou persoonlijk of zakelijk nergens aangevallen.

Veel sterkte met je oma, ik had dit niet echt meegekregen (lag enkele dagen ziek op bed en was amper online).

Mootje

Anonymous said...

Ik denk bovendien dat veel thuiszorg-geld opgaat aan management en management-tussenlagen binnen de thuiszorgorganisaties, en dat die beter kunnen worden besteed 'onderaan de ladder' richting de hulpbehoevenden. En dat de organisatie wat beter zou kunnen. Als ik zo bij ooms en tantes hoor hoe slecht dat vaak geregeld is, dan blijft daar véél te veel geld in worden uitgegeven. Met een beetje goede planner kan er een veel efficiëntere geldbesteding plaatsvinden.

Mootje

Kati H said...

Maar dát zeg je in je eerste bericht niet he. Daarin komt t over of wij als hulp of de ouderen zelf misbruik maken. Zo leest t tenminste, en wordt het begrepen. Daarom vind ik het ook niet 'netjes' van Schippers dat ze de ouderen van dit beleid de dupe laat worden, keer op keer! (een paar jaar geleden doordat wij alfa hulp moesten worden wat niet werkte) Snap je?

Anonymous said...

Ik schreef:
Ik denk echter dat thuiszorgen misschien soms misbruik vd situatie maken en nu over uurtjes vanaf snoepen. Ten eerste kunnen ze dan personeel ontslaan (bezuiniging) en ten tweede creeren ze veel verongelijkte ouderen. En terecht dat ze verongelijkt zijn! Dus: mijns inziens wordt het voorstel van Schippers bewust anders ingevoerd dan was voorgesteld en de enigen die hiervan de dupe zijn, zijn onze ouderen helaas!

Het uitvoerend personeel neemt geen beleidsbeslissingen, snoept geen uren van de ouderen af, ontslaat geen personeel en voert geen nieuwe wetsvoorstellen in... toch?!

Mootje

Anonymous said...

"Daarom vind ik het ook niet 'netjes' van Schippers dat ze de ouderen van dit beleid de dupe laat worden, keer op keer! (een paar jaar geleden doordat wij alfa hulp moesten worden wat niet werkte) Snap je?"

Ehm... nee, dat snap ik niet.
Zoals ik al aangaf zijn het mijns inziens de thuiszorgorganisaties zelf die er een janboel richting de ouderen van maken en niet degene die het wetsvoorstel indiende.
Wat was de rol van Edith Schippers toen jullie alfahulp moesten worden, was zij toen al minister?

Mootje

Anonymous said...

Ik hoop dat je nog reageert hier...

Mootje