Wednesday, 8 August 2012

Jarige zoon


Morgen wordt hij 18. Mijn grote zoon. Mijn oudste zoon. Ik zie hem nog zo ronddraven als een klein ventje. En nu is hij 2 koppen groter dan ik ben. Morgen wordt hij volwassen. Tenminste, ze zeggen het.
Ik weet nog dat ik 18 werd en een tante tegen mij zei: 'Nu mag je boter tegen het plafond gooien.' En ik haar verdwaasd aan keek, en dacht: als ik dat doe krijg ik gigantisch op mijn mieter! Ze zal wel bedoeld hebben dat ik nu wat in te brengen had of zo. Niet bij ons thuis overigens! :-D
Oudste zoon ook niet, niet echt. Hij denkt wel dat hij heel erg volwassen is. Of heel erg 'groot', maar hij is nog maar een 'menneke'. Toen ik vroeg wat hij voor zijn verjaardag wilde dacht hij even na. 'Weet je', zei hij. 'Het liefste zou ik Star Wars Lego willen.' Toen ik een wenkbrauw optrok en hem hoofdschuddend aan keek en opmerkte of hij wel wist dat hij 18 werd zei hij: 'Weet je wel hoe vet dat is! Een vriend van me heeft alles van Star Wars Lego! En ook de nieuwste dingen hoor! Supervet mam!' Het is niet de Lego geworden maar wat anders.


 

Speels, dat is het juiste woord voor zoon. Al vanaf dat ik me kan herinneren roepen ze dat over hem. Op school, te beginnen bij groep 1 waar je volgens mij nog speels mág zijn, zeiden ze al: 'Hij is nog zo speels!' Tja, ik weet er alles van, hij heeft het niet van een vreemde. En laten we wel wezen, wat is er nou eigenlijk mis met een beetje speels zijn in het leven? Dat is toch veel beter dan al dat serieuze, dat dwangmatige moeten presteren? Het houdt het leven leuk en vrolijk. En als het kind (ja het kind) speels is dan is hij speels, klaar! Ik was altijd zo verontwaardigd over dat constante geneuzel van die leerkrachten en achteraf had ik een en ander anders aan moeten pakken. Maar het loopt zoals het loopt, je doet wat je kunt op het moment waarop je het voor je krijgt.

De tijd is ook anders met toen ik 18 werd. Ik zeg niet dat ik volwassener was dan hij nu, maar het was anders. En eigenlijk zie ik gewoon veel in zoon terug van mezelf. Hoe ik was of hoe ik ben. Ook van zijn vader maar meer nog van mezelf. Zoon houdt mij de grootste spiegel voor die ik ooit had kunnen krijgen van wie dan ook. Maar is dat niet vaker zo met kinderen?
Ik hoop alleen dat hij betere keuzes in zijn volwassen leven gaat maken dan ik gedaan heb. Voorlopig ben ik blij dat ik hem nog kan begeleiden daarin. Blij en dankbaar.
En hoe oud zoon ook wordt, het leuke aan zo'n grote zoon hebben is ook dat hij me gewoon oppakt (hoe is het mogelijk!) en zegt: 'Hè, moedertje van me?' en me dan een dikke knuffel geeft. Heerlijk zo'n grote zoon.
Ik hoop dat hij nog lang zichzelf mag blijven. Speels of niet.

© KH

3 comments:

A van de Aa said...

Profiiat met de verjaardag van je zoon, uiteraard gefeliciteerd je zoon.
Geniet dat hij nog pas 18 wordt.
Een fijne dag morgen.

klaproos said...

van harte gefeliciteerd kati, en een heel fijne dag samen,

xxx

Kati said...

Bedankt A en Klaproos het was een erg gezellige dag!