Sunday, 8 July 2012

Muziek op zondag, Vaughan WilliamsDe Engelse componist  Ralph Vaughan Williams leefde van 1872-1958.
Al op jonge leeftijd legde Vaughan Williams veel liefde en talent voor muziek aan de dag. En nadat hij de Engelse volksmuziek had leren kennen, was zijn creativiteit niet meer te stuiten.

Ralph Vaughan Williams werd op 12 oktober 1872 geboren. Zij vader overleed toen  hij pas 2 jaar oud was en zijn moeder was de kleindochter van de beroemde Josiah Wedgwood en haar oud-oom was niemand minder dan Charles Darwin. Tijdens zijn schoolopleiding maakte Williams kennis met (alt-)viool, piano en orgel en bracht hij 2 jaar door aan het Royal College in Cambridge. In 1895 ontmoette hij Gustav Holst en de mannen werden vrienden voor het leven.
Williams wist dat hij componist wilde worden en keerde terug naar het Royal College of Music en in 1897 gin hij naar Berlijn om er bij componist Max Bruch te studeren. Hij verdiepte zich verder in de Engelse Volksmuziek en gaf daarmee toe aan een jeugdliefde voor hyme, Christmas Carols en 15e en 16e eeuwse madrigalen. Samen met Holst begon  hij oude liederen uit te schrijven, het begin van een jarenlange samenwerking. hij reisde naar Parijs waar hij bij componist Maurice Ravel studeerde.

Hij ontdekte dat de Amerikaanse schrijver Walt Whitman zijn liefde voor het platteland deelde en koos toen een aantal van zijn gedichten als uitgangspunt voor zijn A sea symphony (1909) In die tijd componeerde hij ook Fantasia on a theme by Tomas tallis en een opera Hugh the Drover. Zijn kracht lag bij de verheerlijking van  het Engelse platteland. Aan de vooravond van de Eerste Wereloorlog voltooide hij A London Symphony. Hij diende bij de medische troepen en werd muziekdirecteur bij de Britse strijdkrachten in Frankrijk.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Vaughan Williams mee aan de propagandafilms en componeerde muziek voor de film Scott of Antarctic. In 1951 overleed zijn vrouw die al jaren ziek was. Twee jaar later trouwde hij filmster Ursula Wood. Hij was inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste symfonieschrijvers van zijn tijd: hij voltooide zijn laatste: no 9 , toen hij al 85 jaar oud was. Toen  hij overleed in 1958 werd  hij geëerd als een van de grootste Engelse componisten en bij gezet in de Westminster Abbey.

© KH

2 comments:

klaproos said...

prachtige muziek kati,
de violen nemen me een trapje hoger:-)

Kati said...

Ik ben meteen in Engeland Klaproos! :)