Wednesday, 18 July 2012

Klagen


Nederlanders zijn een volk dat graag klaagt. Over het voetbal, over de economie, over politiek, over de buren, onze medemensen, maar het meest klagen we toch wel over het weer.  
Tot mijn verbijstering hoorde ik vanmorgen op de radio dan ook dat er aanstaande zaterdag een demonstratie gepland staat in Amsterdam tegen het slechte weer. 

Een demonstratie tegen het slechte weer? Kan het nog gekker? Hebben die mensen nu werkelijk niks beters te doen? De benzineprijzen schieten omhoog, iedereen klaagt maar ertegen demonstreren nee, je moet toch rijden he.. dus betalen maar. Alles wordt duurder, iedereen klaagt steen en been, maar ja je moet toch eten. Maar het weer is slecht, iets waar geen mens iets aan kan doen, behalve misschien eens wat vaker de auto laten staan, ivm de Global warming, maar nee, we rijden massaal naar Amsterdam en gaan protesteren tegen het slechte weer. Dát is nog eens een goed idee. 

Waren we al 'the talk of the town' beter gezegd, 'of the world' door onze politieke idioterie, onze slechte prestaties op het EK, en nog zoveel andere dingen, nu komt daar nog waanzinnige demonstraties bij. Protesteren tegen iets waar geen man wat tegen kan doen. Sterker nog: Alle weer'modellen' geven aan dat vanaf maandag het weer al beter gaat worden. Compleet zinloos dus.Mocht er een God bestaan, dan zou dat er een met een fikse dosis humor moeten zijn. Als ik hem (of haar) was, zou ik juist die sluizen daarboven open trekken op het 'moment suprême' terwijl die demonstratie bezig is. Even laten zien wie er bepaald wat voor weer het wordt. Demonstratie of geen demonstratie. 
Laatst las ik op Twitter een tweet van Tijl Beckand:  Ooit, als je oud bent, kun je je keel schrapen en zeggen: 'ik heb de zomer van 2012 mee gemaakt..' en dan wordt het doodstil om je heen.. Dat is humor, demonstreren omdat het weer zo slecht is, kan ik geen humor vinden.
Maar als er iemand zou mogen klagen, zijn het wel die duizenden Vierdaagse lopers, die bikkelen in regenbuien. Zij klagen niet, zij lopen gewoon, weer of geen weer. 
Klagen ze in de hitte en droogte in Afrikaanse landen? Gaan ze daar protesteren tegen de droogte? 

Je kunt protesteren tegen je omstandigheden, beter nog is er wat aan doen. Maar niet tegen het weer, beter nog is om wat aan de CO2 uitstoot te doen bijvoorbeeld. Je kunt veel dingen zelf in de hand proberen te houden, maar het weer, dat heb je nu eenmaal zelf niet in de hand. Je zult ermee om moeten leren gaan. 

© KH

2 comments:

Christiaan Hupkes said...

De opmerking van Tijl over het weer is inderdaad humor. Als ik burgemeester van amsterdam was, had ik de demonstratie tegen het weer verboden.

Christiaan Hupkes said...

En o ja, betalen de demonstranten tegen het slechte weer zaterdag ook de kosten van de politie-inzet