Friday 18 May 2012

10 dingen: Mooie boeken

Al van kind af aan ben ik dol op lezen. Ik las alles wat los en vast zat. En nu nog lees ik erg graag. De genres variëren nogal eens. De ene keer kan ik weken achtereen historische romans lezen, of spannende boeken of ook lekker, eens een chick-lit er tussen door. Ik heb ook veel tijdschriften waar ik een abonnement op heb of had. Psychologie magazine is inmiddels opgezegd na jaren een abonnement gehad te hebben. Ik had gewoonweg geen tijd alles te lezen. Ik heb nog van anderhalve jaargang in te halen. Happinez koop ik haast elke maand los en die lees ik wel. Net als Flow. Het abonnement op Quote Historie houd ik. Dat heb ik al vanaf het begin, en ik ben een geschiedenis gek. Ik vind het vreselijk interessant allemaal. Al loop ik, je raadt het al, ook daar mee achter. Ik lees nu eenmaal heel graag, het allerliefste gewoon een goed boek.

Mijn favoriete boeken kunnen verschillen, het ligt eraan wat ik het laatst gelezen heb, maar dit is de lijst zoals hij er nu uitziet:

Mijn favoriete top 10:

1. De Outlander reeks ofwel: de Reiziger serie, Diana Gabaldon:

 de Reiziger-cyclus is het verhaal van de verpleegster Claire Randall, die tijdens een vakantie via een magische stenenkring in het Schotland van de achttiende eeuw belandt. Hier ontmoet ze haar grote liefde, de clansman James Fraser, een van de leiders van de Schotse opstand tegen de Engelsen. Dit is het begin van een wervelende cyclus, vol passie en avontuur, die de lezer meevoert van de Schotse Hooglanden naar het Franse hof in Parijs, en van West-Indië naar de Nieuwe Wereld. Deel 1 van 7 delen. 


2. De vrouw van de Tijdreiziger, Audrey Niffenegger: 


 Dit is het verhaal van Claire, een studente kunstgeschiedenis, en Henry, een avontuurlijke bibliothecaris. Ze leerden elkaar kennen toen Claire 6 was en Henry 36, en trouwden toen Claire 23 was en Henry 31. Onmogelijk, maar waar: zonder dat hij er iets aan kan doen verplaatst Henry zich door de tijd, vooral op voor hem emotioneel zware momenten. Hij verdwijnt zonder het te willen, en zijn avonturen zijn grappig, onvoorspelbaar en grillig. 
Samen met zijn grote liefde Claire probeert Henry uit alle macht een leven te leiden zoals ieder ander: met een vaste baan, goede vrienden en een kind. Dat dit alles onder druk staat door iets wat hij niet kan voorkomen en ook niet kan beïnvloeden, maakt dit ontroerende verhaal onvergetelijk. 

3. Brittania Road 22, Amanda Hodgkinson

 'Wat gebeurt er nadat je een oorlog hebt overleefd? is de vraag die Amanda Hodgkinson stelt in haar ambitieuze, trefzekere roman waarin primitieve menselijke instincten als het zoeken naar veiligheid en kameraadschap een grote rol spelen.'

De Poolse Silvana en haar man Janusz worden door de oorlog van elkaar gescheiden: hij moet in dienst en zij probeert vergeefs naar haar familie terug te keren. Zes jaar lang overleeft zij met haar zoontje onder erbarmelijke omstandigheden in de bossen.
Na de oorlog wordt het gezin in Engeland herenigd. In hun huis aan Britannia Road 22 proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar zowel Silvana als Janusz wordt achtervolgd door geheimen uit hun verleden.

4. Het dagboek, Nicholas Sparks

 Ergens in North Carolina, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, worden twee jonge mensen heftig verliefd op elkaar. Allison is de dochter van een machtige zakenman. Noah komt van het platteland. Samen brengen ze een idyllische zomer door. Tot hun liefde wordt verboden, hun post onderschept en beiden denken dat ze door de ander in de steek zijn gelaten. Het zal veertien jaar duren eer Allie en Noah elkaar weer ontmoeten. Dan is Noah teruggekeerd uit de oorlog. Allie, die over twee weken gaat trouwen met een ambitieuze advocaat, leest een artikel over hem in de krant. Ze wil Noah nog één keer zien..
Een oude man woont met zijn vrouw in een verzorgingshuis. Zij is Alzheimerpatient en ernstig dement. De oude man overdenkt hun gezamelijke leven. Zij waren hun leven lang verliefd op elkaar, hun liefde was bijna 'ouderwets', zo voor eeuwig en altijd! Het hoogtepunt van het verhaal is dan ook het einde, als ze samen een moment beleven waarop ze de eenzaamheid van haar ziekte kunnen doorbreken. De liefde van deze twee mensen is niet alleen ouderwets, maar ook ouderwets beschreven, want de (redelijk jonge) auteur schrijft een soort dagboek namens de oude man en hij doet dat met de zinsbouw, de woorden en het gevoel van de oude man. Het begin en het einde van het verhaal zijn verreweg het beste geschreven en het meest ontroerend, want daar is de oude man helemaal zelf aan het woord, zo lijkt het. Het wordt daar ook weer schokkend duidelijk wat Alzheimer aanricht in zijn slachtoffers. De lezerskring kan groot zijn: een goed geschreven verhaal over liefde en ziekte, dat in een adem gelezen wordt. 
Verfilmd als 'The Notebook'; scenefoto op omslag.


Nooit eerder las ik een boek van Nicci French, terwijl er diverse boeken van dit schrijversechtpaar in mijn boekenkast staan, allen van Lief. Dit was het eerste boek wat ik van hen las en ik was meteen verkocht! Wat geweldig!

5. De bewoonde Wereld, Nicci French

 Abbie Devereaux wacht in het donker. Ze is geblinddoekt en vastgebonden aan handen en voeten. Ze weet niet waar ze is en kan zich niet herinneren wat er is gebeurd. Ze hoort een stem in het donker. Een man die ze nooit ziet voert haar en praat tegen haar. Hij belooft haar in leven te houden, maar toch zal ze sterven, net zoals de anderen. Ze probeert te overleven. Ze denkt terug aan gebeurtenissen uit haar verleden, maakt plannen, praat tegen haar gijzelnemer en neemt zich voor te ontsnappen. Terug naar het normale, alledaagse leven zonder zorgen, weg van angstige eenzaamheid en terug naar de bewoonde wereld. De bewoonde wereld is een ijzingwekkende psychologische thriller over een jonge vrouw die vecht voor haar leven en identiteit. 

6. De geboorte van Venus, Sarah Dunant

 Florence, 1528. Het is de tijd van de Medici, overdadige luxe, verblindende kunst en seksuele uitspattingen. Maar ook de tijd van de hellepreken van de religieuze fanaticus Savonarola en de toenemende macht van de weelde- en nachtpolitie. De vader van de jonge Alessandra, een rijke stoffenhandelaar, besluit een schilder in huis te nemen om de familiekapel in het palazzo te beschilderen. Een belangrijk moment, dat bepalend zal zijn voor de toekomst van Allesandra, die in het geheim haar hart verpand heeft aan de schilderkunst. Volgens familiegewoonte wordt zij uitgehuwelijkt. Zij trouwt met Cristoforo, de beste vriend van haar broer Tomaso. Maar tijdens het huwelijk blijkt dat Cristoforo een relatie met haar broer onderhoudt. Ondanks de schok en het gevoel bedrogen te zijn door haar familie besluit zij toch bij hem te blijven. De onverwachte vrijheid die haar als getrouwde vrouw ten deel valt, grijpt zij met beide handen aan. Ze pakt haar oude passie, het schilderen, weer op en ontmoet opnieuw de jonge schilder uit haar jeugd, Michelangelo. Er ontwikkelt zich een liefdesrelatie die dramatische gevolgen heeft.

7. Het rozenlabyrinth,Titania Hardie

 Vlak voor zijn dood in 1609 verborg de briljante spion, astroloog en wiskundige John Dee zijn geheime aantekeningen, ervan overtuigd dat de wereld nog niet klaar was voor zijn schokkende theorieën. Nu, in de lente van 2003, overlijdt Dees verre klein dochter, de laatste hoedster van zijn mysterieuze nalatenschap. In haar erfenis laat ze haar impulsieve jongste zoon een kleine zilveren sleutel na met een cryptisch briefje: 'Voor Will, wanneer hij iets of iemand is die hij nu niet is.' De zoektocht naar het bijbehorende slot voert Will naar Frankrijk. Intussen wacht een doodzieke vrouw, Lucy King, op een hart operatie in een ziekenhuis in Londen. Deze twee zielen zullen door het geheim van het rozenlabyrint onlosmakelijk verbonden worden. Maar het rozenlabyrint geeft zijn geheimen niet zomaar prijs, en niet aan iedereen…


Recensie(s)


Freelance fotojournalist Will komt bij een motorongeluk om. Hij laat zijn broer immunoloog Alex verbijsterd achter in de wetenschap dat de familie in het bezit is van geheimen die door geleerde John Dee tijdens de regering van Elizabeth I zijn nagelaten. Deze geheimen zijn altijd in vrouwelijke lijn overgeleverd, maar aan die lijn is een einde gekomen toen hun moeder, een verre kleindochter van Dee, overleed. In haar erfenis liet ze de impulsieve Will een zilveren sleutel na met een cryptisch briefje: 'Voor Will, wanneer hij iets of iemand is die hij nu niet is'. Alex voelt veel verwantschap met Lucy, een patiente die zojuist een nieuw hart heeft gekregen: het hart van zijn overleden broer. Ook anderen maken jacht op de geheimen, documenten en sleutels die iets te maken hebben met Franse gotische kathedralen en hun labyrinten. Een neef en een groep Amerikaanse fundamentalistische christenen blijken gevaarlijke tegenstanders. Een knap opgezet, veelomvattend en diepgravend boek, dat niet alleen een spannend verhaal vertelt, maar ook ingaat op zaken als de impact van een transplantatie, theologische theorieen en bovennatuurlijke gebeurtenissen, en vol zit met cryptische puzzels. 

8. Eten, bidden, beminnen, Elizabeth Gilbert

 Op haar dertigste heeft Elizabeth alles wat een moderne vrouw zich maar kan wensen: een echtgenoot, een huis en een succesvolle carrire. Maar in plaats van gelukkig te zijn wordt ze overspoeld door paniek, verdriet en verwarring. Twee jaar later, na een bittere echtscheiding en een hevige depressie, besluit Elizabeth een radicale stap te nemen: ze gaat een jaar lang alleen op reis. Op haar zoektocht naar evenwicht en geluk doet ze drie landen aan. In Italie leert ze la dolce vita kennen, in India verdiept ze zich in meditatie en schrobt ze tempelvloeren, en in Indonesie ontdekt ze de balans tussen ernst en lichtvoetigheid en ontmoet ze haar grote liefde.

9. Alles van Virginia Andrews

 Virginia Andrews is een internationaal fenomeen. Ook in Nederland en België rees haar ster snel en werden tot nu toe ruim driekwart miljoen boeken verkocht. Daarmee mag Virginia Andrews, met haar unieke, eigen verteltrant, tot de meest succelsvolle auteurs van ons land worden gerekend. Al jaren lees ik haar boeken, helaas is zijzelf al in 1986 overleden en heeft zij maar een paar boeken zelf geschreven. Voor de rest is een andere schrijfster aangetrokken die haar ideeën uitwerkt onder haar naam. Ik heb lang haar boeken verzameld maar uiteindelijk ben ik daarmee opgehouden. Het is ondoenlijk alles te verzamelen. Het blijft maar komen. Die ideeën stroom moet allang uitgeput zijn en eigenlijk zijn haar zelfgeschreven boeken het beste. 

10. Chicklits. Een genre apart. Heel lekker om af en toe 1 te lezen tussen de historische romans door. Lekker in de zon op een luie stoel bijvoorbeeld. En of het nu Cathy Kelly is, of Jeniffer Crusie of Jane Green. Allemaal zijn ze goed in hun genre. Maar deze heb ik het laatst gelezen en is blijven hangen: 

Te  mooi om waar te zijn, Jane Green

 Als Alice in 1996 trouwt met de succesvolle bankier Joe Chambers, droomt ze van een perfect huwelijk. Vijf jaar later is ze eenzamer dan eenzaam, een trofee aan Joe's arm. Joe heeft de ene verhouding na de andere en als hij op zijn werk betrapt wordt, plaatst de bank hem over van Londen naar New York. Daar hoopt Alice op een nieuwe start, vooral in het buitenhuis dat hun tweede onderkomen is. Ze ontdekt dat haar leven gelijkenissen vertoont met dat van een lokale schrijfster die eerder in het huis woonde. Ze droomt over kinderen en huisdieren maar de werkelijkheid is dat het huwelijk strandt omdat ze ontdekt dat haar man (weer) een minnares heeft. Pas dan leert Alice zichzelf gelukkig te maken in plaats van anderen. 


Ik heb nog vele boeken in mijn boekenkast staan die ik nog niet gelezen heb, of wil herlezen. Laatst alle Harry Potter boeken weer herlezen, die ook tot mijn absolute favorieten blijven behoren. Ik ga toch weer eens kijken in welke ik later weer ga duiken. Heerlijk, lezen. 

.© KH

No comments: