Tuesday, 7 February 2012

Geluk zit in jezelf

Happiness is like a butterfly. The more you chase it, the more it will elude you, but if you turn your attention to other things, it will come and sit softly on your shoulder. 
~ Henri David Thoreau
 

Al jaren heb ik maar 1 droom: Een cottage in de Middle of Nowhere aan de westkust van Schotland met genoeg grond voor wat kleinvee. Die droom heb ik sinds ik in 1992 voor het eerst een voet in dat prachtige land zette. Het land laat me niet los. Nu ik er al een aantal keer terug ben geweest zeker niet. Al helemaal niet nu ik voorlopig geen kans zie binnen afzienbare tijd weer daarheen te gaan. Het trekt aan me, het vreet bijna aan me. Maar is die droom een reële droom? Een droom die te verwezenlijken is? Of is het een droom om een droom?Moet ik perse in Schotland wonen om gelukkig te zijn? Zou ik alleen daar maar goed in mijn vel kunnen zitten? Is het niet zo dat als ik hier niet gelukkig ben ik het daar ook niet ben? En ik ben hier toch gelukkig? Ik zou Nederland en mijn familie toch ook missen? Want mijn kinderen hebben nu al gezegd niet mee te willen, dus mocht ik ooit gaan, dan moet het als zij ooit het huis uit zijn.
Kun je emigreren naar je droomland voor het geluk dat je daar denkt te vinden? Zit het geluk niet gewoon in je hoofd en in je hart? Neem je het geluk niet gewoon mee? Je maakt toch je eigen geluk?Gelukkig zijn, zo heb ik besloten, zit hem niet in het land waar je woont. Maar het zit in jezelf, jij maakt je eigen geluk. Jij besluit zelf of je gelukkig bent. Want wat maakt mij nu eigenlijk gelukkiger? Het idee dat ik daar ooit zou kunnen gaan wonen of er daadwerkelijk wonen? Ik vraag het mij echt af. Natuurlijk hou ik met heel mijn hart van dat land. Zodra ik op YouTube een filmpje aan klik met prachtige beelden en Keltische muziek, vooral doedelzakken erin, dan stromen binnen no time de tranen over mijn wangen, zo word ik overspoeld door heimwee. Zou dat overgaan zodra ik daar zou wonen? Of zou ik dan weer heimwee krijgen naar ons vlakke landje hier?

Ik ben er inmiddels van overtuigd, hoewel de wens er nog steeds is om daar ooit te gaan wonen, dat je je geluk zelf maakt en je je niet vast moet houden aan die alles bepalende droom. Als je niet gelukkig kunt zijn op de plek waar je nu bent, ben je dat ook niet op de plek waar je naar toe wilt . Je geluk maak je zelf en neem je met je mee.
Mijn Schotse droom blijft een droom. En heel stiekem stuur ik die naar het Universum en vraag ik of er misschien iemand voor kan zorgen dat die droom ooit nog uit kan komen.
Maar mijn geluk is belangrijker,  hier of daar.© KH

2 comments:

Christiaan Hupkes said...

Precies, geluk zit inderdaad in jezelf.

Daan (Dan) said...

ja, maar dan moet je er wel bij kunnen...
daar loop ik dus tegenaan, en het gevoel vaak dat ik me in Engeland bijvoorbeeld wel meteen oke voelde, zonder er moeite voor te doen, dan is het gewoon soms moeilijk om het steeds uit jezelf te moeten dreggen, ergens uit een diepe krocht waar je niet altijd bij kan...

boehoehoe...