Wednesday, 28 December 2011

Terug kijken op 2011

Living the past is a dull and lonely business; looking back strains the neck muscles, causing you to bump into people not going your way.  
~Edna Ferber

 

Nu het jaar bijna om is wordt er alweer de hele week teruggekeken. In televisie programma's, op de radio, overal. Natuurlijk kijk je terug naar wat er in de wereld gebeurd is in zo'n jaar.
Maar kijk ik terug naar wat er in mijn leven gebeurd is? Kijk jij terug naar wat er gebeurd is in jouw leven? Veranderd het wat als je terug kijkt? Misschien heeft het zin om ervan te leren op een bepaald gebied, dat doe je voortaan anders, maar verder doe ik het niet meer: terug kijken.

Wat ik wel weet is dat afgelopen jaar voorbij gevlogen is.
Sinds ik weer werk, nu vijf jaar geleden vanaf mijn scheiding, lijken de weken nog harder te gaan dan ooit. Ik zie me nog oliebollen staan bakken een jaar geleden in de schuur terwijl het buiten sneeuwde en nu kan ik bijna weer gaan bakken. Het is echt als een speer voorbij gegaan.
Gelukkig zijn er niet echt heel veel nare dingen gebeurd in mijn leven, wat financiële tegenvallers maar wie heeft dat niet in deze tijd. Maar Vriend heeft nog een baan, al is dat niet een vaste, maar wie heeft dat wel in deze onzekere tijden? Mijn eigen contract is ook weer voor een jaar verlengd dus klagen mogen we niet.

Terug kijken: De tijd van terugkijken is voor mij geweest. Er was een tijd dat ik terug keek op een tijd toen ik getrouwd was en me af vroeg wat ik toch verkeerd gedaan had, mijn huwelijk niet liep zoals ik mij destijds voorgesteld had, waarom het stuk gelopen was en of ik er wel alles aan gedaan had. Maar daar zijn er nog altijd twee voor nodig, besefte ik me weer een aantal jaren later (en wijzer) toen ik weer terug keek op die tijd. Het terug kijken heb ik toen afgeschaft. Ik bewaar gelukkige en minder gelukkige herinneringen nu om af en toe dat doosje met die herinneringen open te doen, er een blik op te werpen en met een glimlach dat doosje weer te sluiten. Wat geweest is is geweest. En je deed wat je deed in je beste kunnen.

Op naar een heel nieuw jaar met nieuwe kansen!

© KH

2 comments:

klaproos said...

dat is knap als je zo kunt denken kati,

ik probeer dat wel , maar dat lukt me niet altijd even goed,
maar ja...
de tijd vliegt inderdaad voorbij, een jaar is niks hé.

lieve groeten

Kati said...

Heeft bij mij ook even geduurd hoor Klaproos. Ligt er ook aan wat er gebeurd in je leven denk ik, dat jaar. xxx