Saturday, 8 October 2011

Boeken

Books to the ceiling,
Books to the sky,
My pile of books is a mile high.
How I love them! How I need them!
I'll have a long beard by the time I read them.
                                                           
- Arnold Lobel
 

Er gaat niks boven een heerlijke herfstdag/weekend waarbij de regen tegen de ruiten slaat, de wind om het huis huilt en je weet dat je er niet uit hoeft. Je boek ligt al klaar, pot thee binnen handbereik. Het is behaaglijk warm in huis, je krult je op in je luie stoel of bank en pakt je boek. Heerlijk lezen en niemand die je stoort. Laat buiten de wind maar waaien, de regen maar regenen. Jij zit in een andere wereld.

Al vroeg is mij geleerd zuinig op boeken te zijn. Goed voor ze te zorgen, want boeken kosten het nodige. Boeken waren duur en daar moest je zuinig op zijn. Ik was gek op lezen en leende niet graag boeken uit, zeker niet na een paar keer mijn neus stoten. Als ik zelf zuinig ben op mijn boeken, moet een ander dat ook zijn op mijn spullen. Als dat niet gebeurd, tja, dan leen ik ook niks meer uit, zo dacht ik als kind. Ik las alles wat los en vast zat. Vooral de boeken van Thea Beckman, Jan Terlouw, Evert Hartman en Enid Blyton konden mij bekoren. Later moest ik boeken voor de boekenlijst van de diverse talen lezen. Omdat ik alle talen had, las ik Duits, Frans, Engels en Nederlands. Engels en Nederlandse boeken lees ik nog, de andere twee zijn minder geworden.

Toen mijn moeder haar woonkamer ging veranderen een paar jaar terug, kreeg ik de boekenkast van mijn ouders. Mijn vader had de boekenkast zelf nog gemaakt toen ze net getrouwd waren. In de loop der jaren is hij veranderd, verbouwd en opnieuw geschilderd. Nu staat hij te pronken in mijn woonkamer. Van plafond tot de grond, en bijna van de ene muur tot de andere. Vol met boeken. Zo vol dat ik al aan dubbele rijen boeken moet beginnen. Vriend en ik kunnen ons ook niet inhouden als we op een boekenmarkt zijn, of in een boekhandel. Als we een boek zien wat we graag zouden willen lezen, moeten we het hebben. Ik lees een boek ook wel meer dan eens. Kruistocht in Spijkerbroek, van Thea Beckman, heb ik wel meer dan 10 keer gelezen. De Harry Potter reeks al 3 keer en daar wil ik binnenkort, nu ik alle films gezien heb, weer een vierde keer mee beginnen.

Films kijken is leuk, je waant je even ergens anders. Maar door boeken lezen, kun je zelf je eigen fantasie mengen met die van de schrijver. Je bepaalt zelf hoe de hoofdrolspeler eruit ziet. In wat voor huis hij woont, hoe het landschap eruit ziet, kortom, je eigen fantasie is van belang als je leest. Een boek omhelst je. Ik moet een boek ook voelen, ruiken. Vooral oudere boeken. Een Ereader zou dan ook niks voor mij zijn. Ik moet een boek kunnen aanraken. Het papier voelen. Ruiken!

Misschien dat ik daarom ook zo graag zelf schrijf. Door de lezer mee te voeren in zijn of haar fantasie. Zelf hou ik niet zo van een open einde in een boek, maar ik schrijf ze wel vaak. Waarom? Ik denk om de lezer zelf het einde te laten invullen door hem zijn/haar fantasie te laten gebruiken. Soms zeggen ze wel eens: Waar is het vervolg? Maar dat komt er niet omdat ik het dan af vind. In mijn hoofd weet ik al hoe een verhaal gegaan is en hoe het afloopt. De lezer wordt gevraagd feitelijk, zijn fantasie te gebruiken. Of mijn kronkelende geest te volgen. ;-) Zo ook met vele andere schrijvers.
Op dit moment ben ik in een boek van Virginia Andrews bezig, alleen is dat niet van haarzelf aangezien zij al jaren geleden overleden is, maar van een door de Trust aangetrokken schrijver. Aparte boeken, aparte verhalen en je vraagt je af hoe ze aan die ideeën gekomen is.

Mijn absolute favoriete boek is; De vrouw van de tijdreiziger van Audrey Niffenegger. (the timetraveller's wife) Het is ook verfilmd, ook een geweldige film. Maar het boek blijft toch het mooist. En natuurlijk de Outlander reeks. (Reiziger reeks) van Diana Gabaldon.
Wat ik eigenlijk binnenkort wil gaan doen is de grote klassiekers gaan lezen: The great Gatsby bijvoorbeeld, of Kidnapped van Robert Louis Stevenson (die laatste heb ik in mijn boekenkast staan maar nog niet gelezen)
Ben nog op zoek naar '10 kleine negertjes' van Agatha Christie. En de complete werken van Dickens.
Het seizoen om lekker op de bank te duiken met een goed boek is weer aangebroken!

© KH

7 comments:

Christiaan said...

Ik vind een e-reader ook niets. Ik moet aan een boek kunnen ruiken.

hanneke said...

amen!

klaproos said...

lekker genieten op de bank die is er groot genoeg voor,
laat de regenmaar komen hé:-)

Kati said...

En toch worden die dingen massaal verkocht! Stel je voor, een lege boekenkast! *schrik*

Christiaan said...

Over twintig jaar bestaan de e-readers niet meer, net zoals de discman, die dit jaar door Sony uit de handel genomen is, omdat er geen vraag meer naar is.

Aline said...

Wat een mooie boekenwand, ik mag ook schrijven, en heb net tien dagen lang mee gedaan met een plak en schrijf uitdaging... heerlijk, schrijven met pen en papier...

Kati said...

Als ik met pen ga schrijven, Aline, kan niemand t meer lezen! ;-) Zelfs ik soms niet!